Ensimmäinen koulupäivä – muistilista ekaluokkalaisen vanhemmille
Ensimmäinen koulupäivä on merkittävä hetki niin lapselle kuin vanhemmillekin, kun päiväkoti ja esikoulu jäävät taakse ja koulutie alkaa. Vanhempien on hyvä kiinnittää huomiota lapsen koulumatkaan, turvallisuuteen ja vapaa-aikaan. Koulureitin harjoittelu, tärkeiden puhelinnumeroiden tallentaminen puhelimeen tai muistilistalle, sekä avaimen säilyttämisestä ja kadottamisesta ohjeistaminen ovat tärkeitä valmisteluja. Heijastimet, pyörän ja pyöräilykypärän kunto sekä sopivat vaatteet ja kengät lisäävät koululaisen turvallisuutta ja mukavuutta. Ekaluokkalaisen reppuun tarvitaan muun muassa penaali ja juomapullo, ja liikuntatunteja varten jumppakassi sekä sopivat urheiluvarusteet. Välikausi- ja talvivaatteet kannattaa tarkistaa ja päivittää tarvittaessa, jotta lapsi viihtyy ulkoleikeissä säästä riippumatta.
Koulun aloitukseen valmistautuminen
Ensimmäinen koulupäivä on suuri hetki sekä lapselle että vanhemmille, kun päiväkotiajat jäävät taakse esikoulun päätyttyä ja edessä aukeaa varsinainen koulutie. Etenkin esikoisen kohdalla vanhemmat joutuvat ennen koulun alkamista pohtimaan, mitä asioita on syytä huomioida lapsen koulunkäynnin alkaessa. Aivan ensimmäiseksi huomiota kannattaa kiinnittää lapsen koulumatkaan, turvallisuuteen ja vapaa-aikaan. Mikäli lapsi kulkee kouluun itsekseen kävellen tai pyöräillen, koulureitin kulkemista kannattaa harjoitella yhdessä etukäteen valitsemalla mahdollisimman turvallisen reitin. Jos koulumatka on tarkoitus taittaa bussilla, joka ei vie perille kouluun asti, myös matkantekoa bussissa ja loppupään kävelyreittiä on hyvä harjoitella yhdessä vähintään pari kertaa, jotta ekaluokkalainen osaa varmasti jäädä pois kyydistä oikealla pysäkillä.
Jos lapsella on jo oma puhelin ekaluokan alkaessa, varmistakaa, että puhelimeen on tallennettu vanhempien ja muut mahdolliset tärkeät puhelinnumerot. Lapselle kannattaa myös opettaa hätänumeroon soittaminen mahdollisten hätätilanteiden varalta. Mikäli puhelinta ei ole tarkoitus vielä hankkia, reppuun on hyvä pakata muistilista tärkeine puhelinnumeroineen. Jos ekaluokkalainen tulee kotiin itsekseen koulupäivien päätteeksi, avaimenperään kiinnitettyä kotiavainta kannattaa säilyttää jossakin repun pienistä vetoketjutaskuista sen katoamisen välttämiseksi. Lasta on myös hyvä ohjeistaa siitä, miten hän toimii avaimen kadotessa tai unohtuessa kotiin. Kodin ulkopuolelle voi olla mahdollisesti hyvä piilottaa vara-avain kaiken varalta.
Pienen koululaisen turvallisuuden kannalta heijastimet ovat erityisen tärkeässä asemassa. Mikäli lapsen ulkovaatteissa ja repussa ei ole riittävästi heijastimia, niihin kannattaa kiinnittää erillisiä heijastimia. Jos koulumatkat on tarkoitus taittaa polkupyörällä, sen kunto ja pyöräkoon sopivuus on tärkeää tarkastaa ennen koulutielle suuntaamista ja tarvittaessa vaihtaa vanha menopeli uuteen pyörään. Lasta on myös tärkeää muistuttaa pyöräilykypärän käytön tärkeydestä. Koulupäivien jälkeisestä vapaa-ajasta ja kotiintuloajoista on hyvä sopia etukäteen, kuten myös asettaa aikarajat television katselulle sekä puhelimen ja tietokoneen käytölle. Koululaiselle kannattaa myös järjestää oma työpiste läksyjen tekoon ja sopia niiden tekoajoista. Ekaluokkalaista on myös tärkeää kannustaa syömään koulussa, minkä lisäksi kotoa on hyvä löytyä helposti otettavaa välipalaa.
Mitä ekaluokkalainen tarvitsee kouluun?
Kun edessä on ekaluokkalaisen ensimmäinen koulupäivä, koulunkäynnissä pääsee alkuun muutamilla tärkeillä tarvikkeilla. Koulurepusta on hyvä löytyä päälokeron lisäksi erilaisia taskuja esimerkiksi puhelimen ja kotiavainten säilytystä varten. Ekaluokkalaisen reppu ei saisi olla lapsen hartioita leveämpi tai selkää pidempi, jotta repun paino jakautuu selkään oikein, mikä parantaa huomattavasti sen käyttömukavuutta. Reppuun pakataan penaali, joka täytetään lyijykynillä, teroittimella, pyyhekumilla ja viivoittimella. Myös juomapullo on hyvä pakata reppuun koulutaipaleen alusta lähtien riittävän vedenjuonnin varmistamiseksi. Tulevia liikuntatunteja varten kannattaa jo hyvissä ajoin hankkia jumppakassi, verkkarihousut ja sisäpelikengät. Ennen ensimmäisiä uinti- ja luistelutunteja on myös tärkeää tarkistaa, että lapsen uima-asu sekä luistimet ja kypärä ovat sopivat ja tarvittaessa hankkia isomman kokoiset.
Mukavat ja säänkestävät vaatteet ja kengät
Myös koulutiensä aloittavan ekaluokkalaisen vaatetus on hyvä tarkistaa ennen kuin ensimmäinen koulupäivä koittaa ja hankkia tarvittaessa uusia vaatteita ja kenkiä – etenkin, jos lapsi on kasvanut pituutta kesäloman aikana. Käytössä mukavat ja joustavat collegehousut ja hupparit ovat ekaluokkalaisten mieleen ja niihin pukeutuneena välituntileikit sujuvat miellyttävästi, kun jalassa on vielä liikkumiseen kannustavat lenkkarit.
Välikausiin kannattaa varustautua vähintään vettä ja tuulta hylkivillä tai vaihtoehtoisesti täysin veden- ja tuulenpitävillä kuoritakilla ja kuorihousuilla – kumisaappaita tai gore-tex-kenkiä unohtamatta. Toimivien välikausivaatteiden ansiosta lapselle ei tarvitse pakata mukaan sateenvarjoa, mikä tekee välitunneista ja koulumatkoista huomattavasti huolettomampia.
Lämmittävä talvivaatetus kannustaa viihtymään ulkoleikkien parissa
Ensimmäinen koulupäivä sujuu muitta mutkitta edellä mainittuja vinkkejä noudattamalla. Ennen talven alkua ja pakkasten saapumista on myös tärkeää tarkistaa lapsen talvivaatteiden kunto ja sopivuus ja tarvittaessa päivittää ne uusiin. Mukavasti lämmittävät toppatakki ja toppahousut sekä jalat lämpiminä pitävät talvikengät kannustavat ekaluokkalaista kiehtoviin lumileikkeihin yhdessä uusien luokkakavereiden kanssa. Oikeanlainen pukeutuminen tekee ulkoilusta mukavampaa ja saa pienen koululaisen viihtymään paremmin pihaleikkien parissa myös vapaa-aikanaan!
Lue myös: