Huono olo liikunnan jälkeen – vinkit huonovointisuuden selättämiseen

Huono olo liikunnan jälkeen on yleistä ja sen taustalla voivat olla vääränlainen syöminen, juominen tai treenaaminen. Oireet voivat vaihdella lievästä pahoinvoinnista urheilukrapulaan, jonka tunnusmerkkejä ovat huimaus, voimattomuus ja päänsärky. Riittävä nesteytys ja oikea ruokailurytmi ennen ja jälkeen treenin voivat usein ehkäistä huonovointisuutta. Jos oireet jatkuvat näistä huolimatta, saattaa taustalla olla terveysongelmia, jotka kannattaa tutkituttaa. Huolehdi siis ravitsemuksesta, nesteytyksestä ja treenin sopivasta tehosta terveyden ja hyvinvoinnin varmistamiseksi.

Syyn selvittäminen liikunnan jälkeiselle huonovointisuudelle

Huono olo liikunnan jälkeen on yllättävän yleistä ja valitettavan tuttua monelle liikuntaa harrastavalle. Pahimmillaan liikuntasuorituksen jälkeen voi tuntea voimakasta pahoinvointia – jos tehdään liian kova treeni, oireet voivat olla merkittäviäkin. Useimmiten liikunnan jälkeistä huonoa oloa kuitenkin esiintyy lievemmässä muodossa. Mutta mikä oikein on syynä sille, jos liikkuessa tulee rasituksessa huono olo? Pahan olon taustalla voi olla vääränlainen syöminen, juominen tai treenaaminen, mutta joskus syynä voivat myös olla erilaiset terveysongelmat. Asiasta on syytä aina ottaa selvää, sillä terveydelle monipuolisesti hyödyllistä liikuntaa ei kuitenkaan koskaan kannata lopettaa kuin seinään pelkän huonovointisuuden perusteella. Useimmiten huono olo liikunnan jälkeen on nimittäin korjattavissa, vaikka sen taustalla olisi terveyssyitä.

Liikunnan jälkeisen huonovointisuuden takana olevan syyn selvittämiseksi aivan ensiksi kannattaa kokeilla muuttaa juomisen ja syömisen rytmiä. Riittävä nesteytys on kaiken a ja o aivan jokaisessa liikuntalajissa, joten vedenjuonti sekä ennen treeniä että sen aikana ja jälkeen on tärkeää. Jos nesteytys on kunnossa, huomio kannattaa kääntää syömiseen.

Useimmiten liikunnan jälkeisen huonovointisuuden takana on syömisten huono ajoitus, jota voi kokeilla muuttaa. Itselle ihanteellinen treeniä edeltävä ruokailurytmi selviää vain kokeilemalla. Koska olemme ainutlaatuisia yksilöitä, joillekin riittää tunti ruokailun ja liikunnan välissä, kun taas toiset voivat tarvita niiden väliin jopa neljän tunnin jakson. Tärkeää on kuitenkin huomioida se, että keholla täytyy olla riittävästi energiaa harjoitukseen. Jos ruokailun ja treenin väliin jää useampi tunti, vähän ennen treeniä voi olla hyvä nauttia välipalana esimerkiksi banaani tai vähäkuituinen leipä. Usein myös rasvainen ruoka tai liika suola voivat aiheuttaa liikunnan jälkeistä huonovointisuutta, minkä lisäksi huonoa oloa voivat aikaansaada kahvin tai hiilihappojuomien nauttiminen ennen treeniä.

Vinkkejä urheilukrapulan selättämiseen

Voimakas huono olo liikunnan jälkeen tunnetaan nimellä urheilukrapula, joka voi olla monelle tuttu tunne raskaan treenin jälkeen. Urheilukrapulaan sisältyy krapulalle ominaista pahoinvointia, ja sen oireita voivat olla myös huimaus treenin aikana, voimattomuus, päänsärky, nääntymisen tunne ja lihasten kipeytyminen. Nämä oireet selittyvät sillä, että treenaaminen tyhjentää glukoosi- ja glykogeenivarastoja, minkä lisäksi verisuonet laajentuvat, verenpaine laskee sekä suolaa ja nestettä poistuu kehosta hikoilun muodossa. Joskus krapulainen olo voi johtua myös siitä, että pian urheilun jälkeen syödään runsas ateria nopeaan tahtiin – jos takana on kova treeni, oksennus tai ripulointi voivat jopa olla tästä seurauksena.

Urheilukrapulan voi monesti välttää syömällä muutama tunti ennen treeniä proteiini- ja hiilihydraattipitoista ruokaa, johon lisätään pieni määrä suolaa, ja tarvittaessa pieni hiilihydraattipitoinen välipala puolesta tunnista tuntiin ennen treeniä. Treenin jälkeen puolestaan kannattaa syödä proteiinipitoista ruokaa, jonka avulla keho pääsee korjaamaan treenistä väsyneitä lihaksiaan. Myös lämmittelyn ja palauttelun on todettu ennaltaehkäisevän huonovointisuutta. On myös syytä muistaa, että säännöllinen treenaaminen edesauttaa kehoa sopeutumaan rasitukseen, mikä omalta osaltaan voi olla avuksi huonovointisuuden selättämisessä.

Liian kova treeniteho ja terveydelliset ongelmat

Mikäli ilmenee huono olo liikunnan jälkeen, vaikka edellä mainittuja ruokailuun ja nesteytykseen liittyviä keinoja on kokeiltu, treeni on voinut olla liian raskas ja sen tehoa on löysättävä. Jos taas sekä nesteytys, ruokailu että treeniteho ovat kunnossa, mutta huono olo treenin jälkeen jatkuu, taustalla voi mahdollisesti olla terveysongelma. Tämä mahdollisuus kannattaa tutkituttaa, sillä liikunnan jälkeistä huonovointisuutta aiheuttaviin terveysongelmiin lötyy hoitokeinoja. Treenaamisen jälkeisen huonovointisuuden taustalla voivat olla esimerkiksi astma, anemia, matala verensokeri, ruoka-aineallergia, ylirasitustila tai pitkäkestoinen stressi.

Varustaudu treeniin juomapullolla ja lisäravinteilla

Riittävä nesteytys on ratkaisevaa jokaisessa liikuntalajissa, ja kiinnittämällä  huomiota nesteytykseen voi myös välttyä liikunnan jälkeiseltä huonovointisuudelta. Varmistu riittävästä vedensaannista hankkimalla juomapullo, joka on kätevä täyttää vedellä kesken treeniäkin. Ota myös treenisi tueksi laadukkaat lisäravinteet, kuten muun muassa kätevät proteiinipatukat, joita on helppo kuljettaa mukana niin kuntosalille kuin muihinkin liikuntaharrastuksiin treenin jälkeen nautittavaksi.

Lue myös: