Opas juniorijoukkueen jalkapallovalmentajaksi tähtäävälle
Ryhdy jalkapallovalmentajaksi lapsesi joukkueeseen ja koe valmennuksen tuomat ilot sekä merkitykselliset hetket lasten parissa. Jalkapallovalmentajana pääset tukemaan lasten ja nuorten kehitystä, opettaen heille pelitaitoja ja fyysistä kapasiteettia. Valmentajana toimiminen on mahdollista myös ilman henkilökohtaista lajitaustaa tai valmentajakoulutuksia. Merkittäviä tehtäviä ovat pelaajien kehityksen seuraaminen, palautteen antaminen ja turvallisen ympäristön luominen. Valmennustyö antaa enemmän kuin ottaa, tarjoten huikeita onnistumisen hetkiä ja mahdollisuuden tehdä merkityksellistä kasvatustyötä.
Valmennustyö on palkitsevaa ja merkityksellistä ajanvietettä
Oletko lupautunut valmentajaksi lapsesi joukkueeseen tai pohditko, miten ryhtyä jalkapallovalmentajaksi? Onnittelut – valmennustyö on lapsiharrastajan vanhemmalle palkitseva harrastus, josta voi parhaimmillaan jopa kehittyä uusi ura. Valmentamisen aloitukseen pääsee kiinni myös ilman henkilökohtaista lajitaustaa tai valmentakoulutuksia. Kun valmennettavana lajina on jalkapallo, valmentajana pääset vaikuttamaan kehitykseen jakamalla pelaajille tietoa ja neuvoja ja seuraamaan läheltä sekä yksittäisten pelaajien että koko joukkueen kehittymistä. Useimmille junioreille ja valmentajille oma joukkue on kuin toinen perhe.
Jalkapallovalmentajana pääset tekemään lasten ja nuorten parissa merkityksellistä kasvatustyötä sekä kokemaan huikeita tunteita pelaajien onnistumisten ja kehittymisen myötä. Vaikka valmennustyö onkin aikaa vievä harrastus treenien ja pelien suunnitteluineen, useimmiten se antaa enemmän kuin ottaa. Valmentajana olet osa joukkuetta sen matkalla parhaan mahdollisen suorituksen tavoitteluun. Kun otat valmennustyössä alusta lähtien tavoitteeksesi huipulle tähtäämisen yhdessä pelaajien kanssa, tulee lajin parissa vietetyistä hetkistä erityisen mielekkäitä ja harrastamisesta motivoitunutta.
Valmentajan tehtävänä on auttaa joukkueen pelaajia kehittämään sekä pelitaitojaan että fyysistä kapasiteettiaan. Tämä vaatii ajan tasalla pysymistä kunkin pelaajan yksilöllisestä suoritustasosta. Mikäli pelaajat pystyvät harjoittelun avulla kehittämään suoritustasoaan parantaen tasaisesti osaamistaan, on se merkki osaavasta valmennustyöstä. Tähän jokaisen valmennustyötä aloittelevan kannattaa siis tähdätä.
Valmentajan vastuut juniorijalkapallossa
Lähestulkoon kaikissa junioreiden jalkapallojuokkueissa on päävalmentaja, jonka lisäksi useimpia joukkueita luotsaavat päävalmentajan apuna toimivat apuvalmentajat. Päävalmentajan tärkeimpinä tehtävinä on esimerkin avulla johtaminen sekä vastuun kantaminen toiminnasta. Aloittamalla valmennustyön apuvalmentajana pääsee oppimaan paljon päävalmentajuudesta, jossa vaaditaan muun muassa nopeaa päätöksentekokykyä. Mikäli pää- ja apuvalmentajat noudattavat yhteisvalmentajuuden mallia, vastuuta jaetaan tasa-arvoisemmin kaikkien valmentajien kesken. Olipa joukkueen valmentajuuden muoto mikä tahansa, sekä pää- että apuvalmentajien on hyvä olla tietoisia valmentajalle kuuluvista vastuista.
Valmentajalla on ensinnäkin vastuu siitä, että junorijoukkueen pelaajille jää treenien jälkeen tunne oppimisesta. Lisäksi valmentajalla on vastuu toimia käytöksellään esimerkkinä sekä joukkueen pelaajille että myös seuran ulkopuolisille ihmisille, jotka muodostavat oman käsityksensä seuran ja joukkueen toiminnasta valmentajien käytöksen perusteella. Lisäksi valmentajan vastuuna on pukeutua treeneihin ja peleihin seuran ohjeiden mukaiseen asuun. Valmentajalla on vastuu myös ohjata juniorijoukkueen pelaajia huomioimaan levon, nesteytyksen ja ravinnon sekä omatoimisten harjoitusten ja harjoittelusta palautumisen tärkeys joukkuetoiminnan tukena. Junioripelaajien valmentajan vastuisiin luetaan myös kannustaminen koulutehtävien hoitamiseen siten, ettei jalkapallon harrastaminen häiritse koulutyöstä suoriutumista.
Lasten turvallisuuden varmistaminen on sekin tärkeä vastuu, johon osaava valmentaja kiinnittää huomiota. Turvallisuuden varmistamiseksi valmentajan on pyrittävä ehkäisemään kiusaaminen ja muu epäasiallinen käytös pelaajien välisessä kanssakäynnissä siten, että lapsi saa pelata joukkueessa omana itsenään ja saapua joka kerta paikalle turvallisin mielin. Lasten turvallisuus varmistetaan myös seurojen puolesta tarkastamalla lasten ja nuorten kanssa työskentelevien valmentajien rikostausta.
Huomioi pelaajien ikätaso ja opettele antamaan palautetta oikein
Kun kyseessä on juniorijalkapallo, valmentajan on luonnollisesti huomioitava pelaajien ikätaso treenien suunnittelussa. Viidestä seitsemään ikävuoteen jalkapallon harjoittelun on oltava lasten näkökulmasta mielekästä ja hauskaa. Tässä ikävaiheessa pelaaminen on lapsille ennemminkin rinnakkain kuin yhdessä pelaamista ja oppiminen tapahtuu lapsen sitä tiedostamatta. Kannustava, kehuva ja positiivinen ilmapiiri on leikki-ikäisille tärkeä harrastuksen jatkuvuuden tukemiseksi.
Kahdeksasta yhteentoista ikävuoteen lapset oppivat tarkastelemaan itseään osana ryhmää, ja saattavat esimerkiksi jättää yrittämättä epäonnistumista pelätessään. Tässä ikähaarukassa lapsen suhtautuminen itseensä muuttuu asteittain itsekeskeisestä itsekriittiseksi samalla, kun kavereiden ja yhteenkuuluvuuden tunteen tärkeys syvenee. Vaikka tämän ikäisten junioripelaajien keskittymiskyky on jo parempi, on valmentajan syytä pitää ohjeistus edelleen lyhyenä ja ytimekkäänä. Positiivinen kannustaminen vahvistaa tämän ikäisten lapsipelaajien itsetuntoa.
Yksi jalkapallovalmentajan roolissa toimivan tärkeimmistä tehtävistä on palautteen antaminen. Junioripelaajia valmentavan on tärkeää kiinnittää huomiota tapaansa antaa palautetta, sillä palaute muodostaa lapselle toimintaa ja oppimista ohjaavia muistijälkiä. Junioreille annettavan palautteen on oltava vilpitöntä ja rehellistä vailla liioittelua tai kehumista ilman aihetta. Palautteenannon tarkoituksena on ohjata ja opettaa pieniä pelaajia sekä auttaa heitä kehittymään. Tästä syystä palautetta on tärkeää antaa myös yrittämisestä, ei pelkästään onnistumisista. Korjaava palaute on tärkeää antaa myönteisesti ja välttää negatiivisia ilmaisuja. Korjaavaan palautteeseen tulee myös sisällyttää vinkkejä siitä, millä keinoin pelaaja voi kehittää toimintaansa.
Vapaaehtoiset valmennuskoulutukset syventävät osaamista
Juniorijoukkueen valmentajana voi useimmiten jatkaa pidempäänkin ilman valmentajakoulutuksia, sillä työssä oppimista tapahtuu väistämättömästi. Jos olet alkamassa apuvalmentajaksi ja tukenasi on päävalmentaja sekä mahdollisesti muita apuvalmentajia, hyödyllisiä oppeja satelee aivan taatusti joka suunnasta. Jalkapallovalmentajaksi oppii parhaiten valmentamalla, ja tästä syystä valmennusura kannattaakin aloittaa hankkimalla käytännön kokemusta kentän laidalta, minkä lisäksi tietoa ja taitoja voi kehittää itseopiskelun keinoin. Kun käytännön kokemusta valmennustyöstä on kertynyt mukavasti plakkariin, valmennuskärpäsen puraistessa voit halutessasi tutustua Palloliiton valmentajakoulutuksiin, jotka syventävät valmentamisen käytännön osaamista.
Varmista varusteiden toimivuus säännöllisesti
Jalkapallovalmentajan tehtävänä on myös varmistaa, että pelaajien seura-asut uusitaan säännöllisin väliajoin ja että jokainen pelaaja hankkii säärisuojat. Muita varusteisiin liittyviä tärkeitä seikkoja on varmistua säännöllisin väliajoin jalkapallojen moitteettomasta kunnosta sekä siitä, että varustekassista löytyy toimiva pumppu ilman lisäämiseksi palloihin tarvittaessa. Kun peliasut ovat sopivat ja muutkin varusteet kunnossa, treenit ja pelit sujuvat jouhevasti ja tarkoituksenmukaisesti. Etua valmennustyöhön tuo myös valmentajan taulu eli taktiikkataulu jalkapalloon. Valmentajan taulu auttaa tekemään täydellisen ottelusuunnitelman pelaajien kentälle asetteluineen.
Lue myös: