Kevytretkeilyn perusteet
Kevytretkeily on retkeilyä tai vaellusta mahdollisimman kevyen rinkan kanssa. Artikkelimme paneutuu vinkkeihin, joilla rinkkaa saa keveämmäksi, ja antaa tietoa muista kevytretkeilyn perusteista. Luettuasi juttumme olet valmis retkeilemään kevyemmin!
Kevytretkeilijä ottaa mukaan vain tarpeellisen
Kevytretkeily, johon englanniksi viitataan nimityksellä ultralight hiking/backpacking, tarkoittaa nimensä mukaisesti vaellusta tai retkeilyä kevyemmin kantamuksin. Yhdysvalloissa suosittu retkeilymuoto on saanut pikkuhiljaa jalansijaa Suomessakin. Lajin kotimaassa kevytretkeily jaotellaan kahteen luokkaan repun tai rinkan peruspainon (paino ilman ruokaa, vettä ja polttoainetta) perusteella: lightweight (alle 10 kg) ja ultralight (alle 5 kg).
Idea on yksinkertaisesti se, että mukaan pakataan vain välttämättömät varusteet, ja kaikista varusteista valitaan mahdollisimman kevyet vaihtoehdot. Retkeilyn on tarkoitus olla helppoa, vapaata ja mukavaa! Kevyellä rinkalla jaksaa kulkea pidempään ja ripeämpään tahtiin. Kävelymukavuus on siis tärkeämpää kuin leirimukavuus, tosin nykypäivän laadukkaiden varusteiden ansiosta mukavuuden ja keveyden välillä ei tarvitse tehdä liikaa kompromisseja.
Miksi kevytretkeily kannattaa?
Mitä kevyempi kuorma selässä on, sitä helpompi maastossa on kulkea. Tämä pitää paikkansa erityisesti silloin, kun puhutaan vaikeakulkuisesta maastosta. Tohdit siis lähteä vaeltamaan vaikeammallekin polulle, kun sinun ei tarvitse huolehtia siitä, miten selviät painavan rinkan kanssa tasapainoa vaativalla alustalla. Kun kantamuksesi ovat kevyemmät, pystyt tekemään paljon pidempiä päivämatkoja. Lisäksi pystyt kulkemaan huomattavasti nopeammin kuin raskaan rinkan kanssa.
Vapauden tunteen lisäksi vältyt helpommin kivistäviltä olkapäiltä tai rasittuneelta selältä. Siksi kevytretkeily sopii myös mainiosti varttuneemmille vaeltajille tai henkilöille, joiden kulkua hidastaa jokin vamma tai sairaus.
Kevyillä varusteilla on myös helpompi keskittyä muihin harrasteisiin. Kun varsinaisia retkeilyvarusteita on mukana vähemmän ja ne ovat mahdollisimman kevyitä, luontovalokuvaamista tai kalastusta harrastava saa tarvitsemansa välineet mukaan, eikä rinkasta silti tulee liian raskasta. Näin energiaa jää itse harrastukseen, eivätkä kaikki voimat kulu tavaroiden kantamiseen.
Kuinka kevyeksi rinkka olisi hyvä saada?
Peruspainolla tarkoitetaan varusteiden painoa repussa, mihin ei sisälly ruoka, vesi tai polttoaine. Kevytretkeilijät voivat pyrkiä erilaiseen peruspainoon sen mukaan, kuinka minimalistinen haluaa pakkaamisessa olla. Perussääntönä voisi pitää sitä, että tähtää alle kymmenen kilon peruspainoon. Kun siihen lisätään esimerkiksi viikon ruoat, painoa tulee olemaan noin 15 kiloa, mikä on huomattavasti vähemmän kuin tavallisen retkeilyn rinkan paino, ja eron kyllä huomaa.
Kevytretkeilyä pidempään harrastaneet saattavat pyrkiä noin viiden kilon peruspainoon, joka viikon ruokamäärän jälkeen kohoaisi noin kymmeneen kiloon. Jos lähdetään tavoittelemaan vielä kevyempää kantamusta, joudutaan siinä vaiheessa jo sitten tinkimään mukavuudesta.
Mitä jätän pois rinkastani ja mitä otan mukaan?
Suunnittelu on helpointa aloittaa karsimisella. Yleensä varusteita on mukana liikaa. Myös vaihtovaatteiden määrää on näppärä vähentää. Mukaan riittää päivisin käytettävät retkeilyvaatteet ja yksi nukkumiseen tarkoitettu vaihtovaatekerta. Keittiövälineitäkin on usein tapana ottaa liikaa mukaan. Niistä riittää yksi lusikka ja yksi kattila tai kevyt ja kompakti ruokatarvikesetti – kaiken muun voi jättää pois. Myös ruoan määrä kannattaa suunnitella huolella, sillä vaikka mukana on tärkeää olla tarpeeksi syötävää, on tarpeetonta pakata ruokaa niin paljon, että joutuu kantamaan puolet takaisin kotiin. Työkalut voivat olla painavia, joten ota mukaan vain ehdottomasti välttämättömät tai hyödynnä monitoimityökaluja.
Suurimman painon kevytretkeilyyn tuovat itse rinkka, teltta ja makuupussi ja makuualusta. Näissä varusteissa paino voi vaihdella suurestikin, joten kiinnitä ostaessa huomiota niiden painoon. Ostamalla kevyempiä varusteita saat helposti pudotettua kokonaispainosta useita kiloja. Rinkkaa valitessa huomioi oikea koko, jotta et osta turhan suurta, jolloin on houkutus pakata mukaan liikaa. Niin rinkassa kuin muissakin varusteissa kannattaa miettiä myös sitä, mitä lisäominaisuuksia niiltä haluaa, sillä ne usein lisäävät painoa. Kevytretkeilyssä simppelimmät mutta laadukkaat varusteet ovat usein riittäviä, ja niillä saa alennettua kokonaispainoa.
Keventää voit myös turhista pakkauksista. Pakkaat tuotteet pienempiin pakkauksiin ja poista turhat pakkauskääreet. Ruokia voi yhdistellä samaan pakkaukseen, ja esimerkiksi saippuaa tai tiskiainetta kannattaa ottaa vain retken vaatima määrä, ei koko pulloa.
Kevytretkeily helpottuu entisestään, jos lähdet liikkeelle kaverin kanssa. Ette tarvitse kaikkia varusteita kaksin kappalein, vaan selviätte jakamalla monia asioita, esimerkiksi teltan, jolla saatte kuormaa huomattavasti kevyemmäksi.
Kevein askelin uusiin seikkailuihin!
Lue myös: