Miten aloittaa liikunta pitkän tauon jälkeen?

Liikunta tarjoaa monia terveysvaikutuksia lajista riippumatta. Se lisää energiankulutusta, parantaa hapenottokykyä, alentaa verenpainetta ja kolesterolia, sekä helpottaa stressinhallintaa. Liikunnan positiiviset vaikutukset huomaa kehossa jo muutaman viikon jälkeen, ja kolmen kuukauden sisällä suuremmat muutokset ovat havaittavissa. Pitkän tauon jälkeen liikunnan aloittaminen kannattaa tehdä maltillisesti, esimerkiksi kävelylenkeillä, ja varmistaa, että käytössä on oikeanlaiset varusteet. Ystävän kanssa sovitut liikkumisajat lisäävät motivaatiota ja auttavat pysymään liikunnallisena.

Anna itsellesi aikaa liikuntarutiiniin tottumiselle

Liikunta tarjoaa useita terveysvaikutuksia harrastettavasta lajista riippumatta. Säännöllinen liikkuminen lisää energiankulutusta, parantaa hapenottokykyä, alentaa verenpainetta ja kolesterolia, kiihdyttää rasva- ja sokeriaineenvaihduntaa, vahvistaa luustoa sekä helpottaa stressinhallintaa. Lisäksi kokonaisvaltainen hyvinvointi ja mieliala paranevat liikuntaa harrastamalla. Liikunnan positiiviset vaikutukset voi havaita kehossa jo muutaman viikon jälkeen. Yleisesti ottaen kolmen kuukauden sisällä liikunnan aloittamisesta on havaittavissa suurempia muutoksia.

Mutta miten aloittaa liikunta pitkän tauon jälkeen? Ensiksikin on tärkeää antaa itselleen aikaa liikuntarutiiniin tottumiselle ja pysyvän muutoksen luomiselle. Pelkästään aivojen tottuminen liikuntaan vie kymmeniä päiviä. Kun liikuntarutiinin kehittämisen eteen on valmis näkemään vaivaa, liikunnasta tulee pikku hiljaa osa arkea ja sen pariin ryhtyminen alkaa käydä lähestulkoon automaattisesti. Aivojen totuttua uuteen rutiiniin liikkumisesta tulee ajan myötä tapa.

Liikunnan aloittaminen nollasta

Pitkän tauon jälkeen kuntoilun aloittaminen kannattaa toteuttaa kevyesti. Kävelylenkit ovat hyvä liikuntamuoto nollatilanteesta aloittavalle, ja niitä voi pidentää pikkuhiljaa kehon tottuessa liikkumiseen. Myös pyöräily ja uinti ovat suositeltavia vaihtoehtoja liikuntaharrastuksen aloittamiseen. Ennen liikkumaan lähtemistä kannattaa verrytellä ja liikunnan jälkeen venytellä. Mitä enemmän liikkujalla on ikää, sitä tärkeämpää on verrytellä ja venytellä kunnolla. Liikkumista aloittaessa liikuntasuorituksen on hyvä kestää vähintään 20–30 minuuttia. Myös kuntosali sopii liikkumisen nollasta aloittelevalle, jos liikkumiseen halutaan saada neuvoja ja ohjeita ohjaajalta.

Sosiaalinen paine on monelle meistä toimiva motivaattori liikuntaharrastuksen aloittamiseen sitä pohtiessa, miten aloittaa liikunta pitkän tauon jälkeen. Siksi hyvä vinkki on sopia etukäteen ystävän tai sukulaisen kanssa ajankohta, jolloin lähdetään liikkumaan yhdessä. Kun aika on sovittu valmiiksi, liikkumaan lähtemisestä tulee harvemmin luistettua edes huonoon säähän vedoten. Tämän konstin noudattaminen auttaa monia myös jatkamaan liikuntaharrastuksen parissa.

Sen kysymyksen lisäksi, miten aloittaa liikunta pitkän tauon jälkeen, joitakin voi askarruttaa myös se, miten huonokuntoinen aloittaa liikunnan. Edellä luetellut vinkit pätevät myös huonokuntoiselle liikuntaa aloittavalle, mutta liikkeelle kannattaa lähteä esimerkiksi 15 minuutin kävelylenkeistä muutaman kerran viikossa. Pikku hiljaa liikkuminen muuttuu helpommaksi, jolloin myös lenkkien pidentäminen tuntuu mahdolliselta ja miellyttävältä. Myöskään useimmat sairaudet eivät sulje pois liikuntaharrastuksen aloittamista. Liikkuminen auttaa tarjoamiensa terveyshyötyjen osalta yleisesti ottaen jokaista, jolla on diagnosoitu sairaus.

Toinen monia askarruttava kysymys on se, miksi paino nousee kun aloittaa liikunnan. Painonnousua tapahtuu harvemmin, jos liikkuminen aloitetaan maltillisesti kävelylenkkien, uinnin tai pyöräilyn muodossa ja liikunnan kestoa lisätään vähitellen. Mutta jos liikunta aloitetaan kovalla harjoittelulla esimerkiksi kuntosalilla, voi kovan treenaamisen aloittaminen kerryttää lihaksiin nestettä nostaen tilapäisesti vaakalukemaa – jopa muutaman kilon verran. Elimistöön kertyvän nesteen lisäksi syynä painonnousuun voi olla myös ruokamäärien lisääminen kovan treenaamisen myötä. Koska ruoasta saa energiaa helpommin kuin mitä liikunta kuluttaa, syömiseen kannattaa kiinnittää huomiota.

Liikunnan aloittaminen sujuu mukavammin oikeanlaisilla varusteilla

Liikuntalajista riippumatta ennen liikkumisen aloittamista on hyvä varmistaa, että käytössä on toimivat varusteet. Kävelylenkeille lenkkarit ovat mukavin valinta, sillä niissä jaksaa helpommin kävellä. Kävelylenkkien pidentyessä ja kunnon kohotessa ripeille kävelylenkeille voi jo hankkia iskunvaimennuksella varustetut juoksukengät, jotka jalassa voi myös pikku hiljaa totuttautua juoksuaskeleisiin lyhyiden intervallijaksojen muodossa.

Pyöräilyn aloittaminen sujuu miellyttävästi, kun alla on toimiva polkupyörä. Pyöräilemään lähtiessä on myös tärkeää varmistua siitä, että pyöräilykypärä on kolhiintumaton, ja tarvittaessa vaihtaa se uuteen. Uintiharrastuksessa taas alkuun pääsee hankkimalla sopivan ja mukavan uima-asun. Kuntosalille puolestaan tarvitset asianmukaiset treenikengät ja treenivaatteet. Aloitatpa liikkumisen millä liikuntalajilla tahansa, hankkimalla kerralla laadukkaat liikuntatarvikkeet tulet todennäköisemmin jatkamaan liikkumista, sillä yleensä laatu on synonyymi varusteiden mukavuudelle.

Säänmukaiset ulkoiluvaatteet innostavat liikkumaan

Edellä läpikäydyt vinkit luettuasi olet paremmin kartalla siitä, miten aloittaa liikunta pitkän tauon jälkeen. Valitsetpa sitten kävelylenkit tai muun liikuntalajin, säänmukaiset ulkoiluvaatteet ovat joka tapauksessa tärkeitä hankintoja, jotka motivoivat liikkumaan. Mukavissa ja laadukkaissa ulkoiluvaatteissa on ilo suunnata niin lenkkipoluille kuin muiden liikuntaharrastusten pariin.

Lue myös: