Liikuntavälineet kouluun – opas välinevalintaan
Pallopelit ovat koululiikunnan suosituimpia lajeja, kuten jalkapallo, joka parantaa koordinaatiokykyä ja kestävyyttä, ja koripallo, joka kehittää keskittymiskykyä. Myös lentopallo ja pesäpallo ovat oppilaiden mieleen. Mailapelit, kuten sulkapallo ja salibandy, tarjoavat monipuolista liikuntaa ympäri vuoden, sekä sisällä että ulkona. Talvella luistelu ja jääkiekko ovat suosittuja, ja niiden avulla kehittyvät tasapaino ja yhteistyötaidot. Koululiikunnassa tarvitaan monipuolisia välineitä, kuten jumppamattoja ja hyppynaruja, jotka tekevät liikuntatunneista onnistuneita ja miellyttäviä. Laadukkaat liikuntavälineet ovat avain sujuvaan ja turvalliseen koululiikuntaan.
Koululiikunta tukee koululaisten oppimista ja sen tavoitteena on fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen toimintakyvyn kehittäminen. Koululiikunnassa on tärkeää sekä huomioida liikunnan monipuolisuus että hankkia toimivat liikuntavälineet kouluun. Tässä artikkelissa käymme läpi muutamia suosituimpia koululiikuntalajeja sekä niissä tarvittavia varusteita.
Pallopelit ulko- ja sisäliikunnassa
Pallopelit lukeutuvat suosituimpiin tuotekategorioihin, kun kyseessä ovat liikuntavälineet kouluun ja koululiikuntaan. Ulkokentillä toteutettavista pallopeleistä esimerkiksi jalkapallo innostaa koululaisia liikkumaan yhdessä mielenkiintoisen pelin parissa. Samalla laji myös parantaa koululaisten koordinaatiokykyä, refleksejä sekä aerobista kestävyyttä. Laadukkaat jalkapallot tekevät liikuntatunneista onnistuneita, ja pallojen lisäksi tunneille on tietysti varauduttava myös pallopumpulla ilmasta tyhjentyvien pallojen täyttämiseksi. Maalivahdin hanskat ovat nekin ehdoton hankinta koulun jalkapallotunneille, sillä ne suojaavat maalivahteina toimivien koululaisten käsiä tukien sormia kovempiakin laukauksia torjuttaessa.
Koulun sisäliikuntalajeista puolestaan yksi koululaisten kestosuosikki on koripallo, jonka on todettu kehittävän kunnon lisäksi koululaisten keskittymiskykyä. Lajin toteuttaminen onnistuu liikuntasalissa hankkimalla koripallon sekä korisrenkaan ja -verkon. Toinen suosittu sisäpallopeli koulujen liikuntatunneilla on lentopallo, joka tarjoamana hyötynä on koululaisten fyysisen ja henkisen kestävyyden kehittyminen. Lentopalloverkon lisäksi lajin toteuttaminen liikuntatunneilla vaatii ainoastaan lentopallojen hankkimisen.
Mailapelit ulko- ja sisäliikunnassa
Erilaiset mailapelit ovat nekin koululaisten liikuntatunneilla suosimia lajeja, joilla on tarjottavanaan monia hyötyjä. Suosituin ulkona toteutettavista mailapeleistä on pesäpallo, joka tarjoaa koululaisille kutkuttavan jännityksen ohella myös heitto- ja juoksutaitojen kehittymistä. Laadukkailla pesäpallomailoilla, pesäpalloilla ja räpylöillä on ilo sekä opetella lajin saloja että viihtyä sen parissa. Myös tenniksen ja squashin yhdistävästä padelista on tullut osa koululiikunnan tarjontaa lajin yleistyttyä ja sen suosion kasvettua. Padel kehittää liikkuvuutta ja koordinaatiokykyä sekä parantaa aerobista kuntoa. Padelin voi ottaa liikuntatuntien ohjelmaan niin ulko- kuin sisätiloissakin vuodenajan mukaan. Tämän yleensä nelinpelinä pelattavan lajin toteuttamiseen tarvitaan verkko, padelmailoja ja padelpalloja.
Ulkokenttien lisäksi useista mailapeleistä pääsee nauttimaan myös liikuntasaleissa, minkä ansiosta mailapelejä voikin sisällyttää liikuntatuntien ohjelmaksi myös talvella. Sisämailapeleistä sulkapalloa pelatessaan koululaiset pääsevät käyttämään monia eri lihasryhmiä, minkä lisäksi laji parantaa koululaisten liikkuvuutta, koordinaatiota ja kehonhallintaa. Sulkapalloverkon lisäksi lajin toteuttamiseen tarvitaan sulkapallomailoja ja sulkapalloja. Liikuntasalissa toteutettavista mailapeleistä erityisen suosittu on salibandy, jonka parissa koululaisten kunto kohenee ja kehonhallinta paranee. Salibandy on myös oiva keino nostaa tunnille osallistuvien koululaisten syke kattoon koululiikunnassa. Kun tarpeen on hankkia lajinmukaiset liikuntavälineet kouluun, tukevat salibandymaalit sekä luotettavat salibandymailat ja -pallot tekevät liikuntatunneista onnistuneita.
Jääurheilulajit talvikauden liikuntatunneille
Talvella liikuntatunteja on ilo järjestää ulkona eri jääurheilun muotojen parissa. Jääurheilulajeista sekä luistelu että jääkiekko lukeutuvat talvikauden suosituimpiin koululiikuntalajeihin. Luistelu on erinomaista terveysliikuntaa, jonka parissa erityisesti koululaisten lihaskunto ja tasapainotaito pääsevät kehittymään. Jääkiekko puolestaan kehittää päättäväisyyttä ja yhteistyötaitoja. Kun kyseessä ovat liikuntavälineet kouluun, luistelutunnit eivät vaadi luistinten ja kypärien lisäksi muita varusteita. Jääkiekon pelaamiseen puolestaan tarvitaan luistinten ja kypärien lisäksi jääkiekkomaalit sekä jääkiekkomailoja ja kiekkoja.
Talvisten ulkoliikuntatuntien sisältöä voi myös hieman varioida ottamalla tuntiohjelmaan jääkiekon sijaan kaukalopallon, jossa kiekko korvataan pallolla, mikä tekee lajista mieluisamman pelata etenkin aremmille tai lajiin tottumattomille pelaajille. Lajin toteuttaminen onnistuu luistelu- ja jääkiekkovarusteilla, mutta kaukalopallotarvikkeiden joukosta on myös saatavilla erityisiä kaukalopallomailoja, jotka on suunniteltu erityisesti kaukalopallon pelaamiseen ja antavat rakenteensa ansiosta optimaalisen tuntuman palloon.
Kuntoilu ja voimistelu koululiikunnassa
Koululiikunnassa tarvitaan tietysti myös erilaisia tarvikkeita kuntoiluun ja voimisteluun. Kun etsinnässä ovat sisäliikuntavälineet kouluun, jumppamatot palvelevat monipuolisesti esimerkiksi pilateksen ja monien muiden kehonhallintaharjoitusten opettelussa sekä venyttelyjen tekemisessä. Jumppapallojen avulla puolestaan on mahdollista tehdä monipuolisia lihaskuntoharjoituksia, jotka parantavat tasapainoa ja kehonhallintaa sekä harjoittavat niin ylä- kuin alavartalon päälihasryhmiä. Hyppynarujen avulla taas sykkeen kohottaminen tapahtuu koululaisille hauskalla tavalla, ja hyppynaruja voi myös hyvin hyödyntää koululiikunnassa lihasten lämmittelyyn ennen varsinaisiin harjoituksiin siirtymistä.
Lajista ja liikuntatunnin sisällöstä riippumatta koululiikunnan sujuvuuden ja miellyttävyyden varmistamiseksi on tärkeää, että liikuntavälineet ovat ajan tasalla eli asianmukaisesti toimivia. Tästä syystä välineiden kunto kannattaa tarkastaa aika ajoin. Tämä etenkin siitä syystä, että useimmat koululiikunnassa käytettävistä varusteista ovat lukuvuoden aikana varsin ahkerassa käytössä. Laadukkaiden liikuntavälineiden hankkiminen on paras ja toimivin keino varmistua välineiden mahdollisimman pitkästä käyttöiästä.
Lue myös: