Monipuoliset liikuntalajit edistävät terveyttä ja kuntoa

Liikunta on elintärkeää kokonaisvaltaisen terveyden kannalta, ja jopa vähäinen määrä voi tuoda merkittäviä hyötyjä. Esimerkiksi puolen tunnin päivittäinen kävely voi parantaa kestävyyskuntoa ja edistää sydänterveyttä. Sauvakävely tehostaa vaikutuksia, aktivoi koko kehon lihaksiston ja on hyödyllinen niska- ja hartiavaivoille. Uinti on niveliä rasittamaton suosikkilaji, joka parantaa kestävyyskuntoa ja lihasvoimaa. Vesiliikunta, kuten vesijuoksu ja -voimistelu, lisää lihasmassaa ja parantaa nivelten liikkuvuutta. Talvella hiihto on erinomainen tapa kohottaa kuntoa ja nauttia ulkoilmasta. Minkä tahansa näistä lajeista valitsetkin, kehosi ja mielesi kiittävät!

Hoida terveyttäsi ympäri vuoden kävelemällä

Jokainen on varmasti tietoinen liikunnan hyödyistä kokonaisvaltaiselle terveydelle. Kaikki liikunta on hyvästä, ja jo yllättävän vähäinenkin määrä voi saada aikaan positiivisia vaikutuksia. Esimerkiksi pelkkä puolen tunnin jokapäiväinen kävely voi jo parantaa kestävyyskuntoa muutamassa kuukaudessa jopa 15 prosenttia. Kävely on parhainta mahdollista ulkoilua, joka vaikuttaa kokonaisvaltaisesti terveyteen. Varsinkin jos aiemmin on liikkunut vähän tai esimerkiksi ylipainoa on paljon, kävely on helppo tapa aloittaa säännöllinen liikunta. Kävely kehittää alaraajojen lihaksia ja tekee hyvää nivelille. Se on hyvä keino auttaa painonhallintaa ja sillä on positiivinen vaikutus esimerkiksi sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksien ehkäisyyn ja rasva- ja sokeriaineenvaihdunnan toimintaan.

Jos haluaa tehostaa peruskävelyn vaikutuksia, voi aloittaa sauvakävelyn. Silloin saa koko kehon lihaksiston käyttöön, ja käsien aktiivinen liike nostaa sykettä ja tehostaa energiankulutusta tavallista kävelyä enemmän. Sauvat voivat olla hyvä apu niska- ja hartiaseudun vaivoihin, ja samalla ne keventävät polviin kohdistuvaa rasitusta.  Molemmat liikuntalajit, niin kävely kuin sauvakävelykin, parantavat mielialaa, kognitiivisia toimintoja ja unen laatua, joten liikkumisesta hyötyy kehon lisäksi mielikin!

Liiku vedessä turvallisesti ja monipuolisesti

Liikuntalajeista uiminen on yksi Suomen suosituimmista kuntoilumuodoista. Uidessa liikkeet eivät rasita niveliä, eikä vedessä tarvitse kannatella kehonsa painoa, kuten kävellessä, ja siksi uinti sopiikin mainiosti myös erilaisista nivelvaivoista kärsiville ja esimerkiksi kuntoutukseen. Uiminen vahvistaa sydäntä, ja kestävyyskunto kohoaa lähes huomaamatta, kun uit kerrallaan vähintään 20–30 minuuttia hengästymiseen asti. Uinti rasittaa lihaksistoa monipuolisesti mutta hellästi.

Kaikenlainen muukin erilaisten uintitarvikkeiden, kuten vesijuoksuvyön avulla tehtävä vesiliikunta, esimerkkeinä vesijuoksu tai -voimistelu, ovat turvallisia ja tehokkaita liikuntalajeja. Vesiliikuntaa harrastamalla voi lisätä lihasmassaa, kiinteyttää lihaksia ja parantaa lihasten joustavuutta. Vedessä on helppo harjoittaa liikkeitä, jotka tukevat tuki- ja liikuntaelimistön voimistumista ja saavat sykkeen kohoamaan. Vesivoimistelu parantaa nivelten liikkuvuutta ja mahdollistaa myös hyppy- ja juoksuliikkeet, vaikka niitä ei pystyisi kuivalla maalla tekemään.

Talven liikuntalajien kuningas: hiihto

Talviaikaan kannattaa suunnata hiihtoladuille, jos mielii kohottaa kuntoaan, nauttia raikasta ilmaa ja edistää terveyttään. Hiihto on monipuolisuudessaan lyömätön: kestävyyskunto, lihasvoima ja liikehallintakyky paranevat. Näin ollen se ylläpitää laajasti toimintakykyä. Hiihto kuluttaa energiaa tehokkaasti, mutta nopeudella ja maaston valinnalla voi vaikuttaa siihen, miten rasittavaa hiihto on. Hiihtäessä voi vahvistaa erinomaisesti verenkierto- ja hengityselimistöä, koska koko keho osallistuu liikkeisiin.

Olipa valintasi mikä tahansa näistä liikuntalajien ikisuosikeista, yksi asia on varmaa: kehosi ja mielesi kiittävät!

Lue myös: