Miksi polvi kipeytyy pyöräillessä?

Pyöräilyn suosion kasvaessa myös aloittelevien pyöräilijöiden lonkka- ja polvivaivat ovat yleistyneet, mutta monet näistä vaivoista voidaan ratkaista oikeanlaisella ajoasennolla ja pyörän säädöillä. Polvikipu voi johtua esimerkiksi väärin asennetuista pyöräilykenkien klosseista tai satulan korkeudesta. Polven sisä- ja ulkosyrjän kivut liittyvät usein jalkaterän virheasentoon, kun taas polven etupuolen kivut johtuvat usein matalasta satulasta tai lihasheikkoudesta. Polven takapuolen kipu taas liittyy yleensä liian korkeaan tai taakse asennettuun satulaan. Polvikipujen syyt kannattaa aina selvittää, jotta voi nauttia pyöräilystä ilman kipuja.

Polvikivun sijainti saattaa antaa tietoa vaivasta

Pyöräily on kasvattanut suosiotaan vuosi vuodelta, ja sitä myötä myös varsinkin aloittelevien pyöräilijöiden erilaiset lonkka- ja polvivaivat ovat yleistyneet. Kuitenkin monet vaivoista on ratkaistavissa oikeanlaisella ajoasennolla ja pyörän säädöillä, joten epätoivoon ei ole syytä.

Jos polvikipu yllättää pyöräillessä, on heti syytä ottaa selvää, mistä se voi johtua. Polvessa on neljä merkittävintä aluetta, joihin kivut tai vammat yleensä kohdistuvat: ulkosyrjä tai sisäsyrjä, polven etupuoli ja takapuoli.

Polvi kipeytyy pyöräillessä ulko- tai sisäsyrjästä

Yllättävän usein polvikipu voi johtua pyöräilykenkien klossien käytöstä, kun ne on asennettu väärin. (Klossin avulla pyöräilykenkä kiinnitetään lukkopolkimeen.)

Jos polven sisäsyrjä kipeytyy, kipu johtuu useimmiten polven sivusiteisiin kohdistuvasta liian suuresta rasituksesta. Yleensä kipu seuraa jalkaterän virheasennosta. Jos jalat ovat liian leveästi tai varpaat osoittavat ulospäin, polven sisäsyrjän nivelsiteet kuormittuvat liikaa. Tämäntyyppinen kipu ilmenee usein heti harjoitellessa. Tällöin klossit on sijoitettu liian lähelle kenkien sisäreunaa, jolloin jalkaterien välinen etäisyys kasvaa liian suureksi ja aiheuttaa sivusiteiden rasittumisen ja kivun polven sisäsyrjällä. Kokeile siirtää klosseja kohti kengän ulkosyrjää, jotta jalka tulee lähemmäksi pyörää.

Polven ulkosyrjän kipu voi myös johtua jalkaterän virheasennosta, jos klossit on asennettu kengän ulkosyrjään, jolloin jalat ovat lähempänä pyörän keskilinjaa ja jalkaterät osoittavat sisäänpäin, ajoasento kapeutuu ja aiheuttaa siten kipua. Siirrä siis klosseja kohti kengän sisäsyrjää, jotta jalka tulee kauemmaksi pyörästä.

Polvi kipeytyy pyöräillessä etu- tai takapuolelta

Yleisin polvikipu ilmenee polven edessä, polvilumpiossa ja sen ympärillä. Useimmiten tällaisen kivun aiheuttajaksi todetaan väärä ajoasento tai liian rankka treenaaminen. Toisaalta myös lihasheikkous, vammat ja raajojen eriparisuus voi aiheuttaa ongelmia tällä alueella.

Jos kärsit polven etuosan kivusta, satulasi voi olla säädetty liian matalalle. Kokeile siis nostaa satulaa korkeammalle. Jos kipu tuntuu erityisesti etuosan yläosassa, polven yläpuolella, reisilihaksesi voivat olla liian kireät tai olet rasittanut itseäsi liikaa. Polje kevyemmillä vaihteilla, tee kehonhuoltoa ja venyttelyä ja muista levätä riittävästi pyöräilylenkkien välillä.

On myös mahdollista, että polven etupuolen kivusta kärsivillä on vaiva nimeltään patellofemoraalinen kipuoireyhtymä. Patellofemoraalinen kipu johtuu polvilumpion ja reisiluun välisen pf-nivelen oireista tai ympäröivän alueen pehmytkudoksen ärsyyntymisestä. Kipuun voi olla useita syitä aina ylikuormituksesta, vammoista, polven yliojennuksesta alaraajan liikerajoituksiin.

Jos kärsit patellofemoraalisesta kivusta, tarkista pyöräsi säädöt, älä rasita itseäsi liikaa ja vahvista sisempiä reisilihaksiasi, jotka antavat tukea polvilumpioille. Tee venytyksiä ja käy hieronnassa ja yritä pitää jalkojasi suoristettuina aina kun mahdollista.

Polven takapuolen kipu on harvinaisempi vaiva ja johtuu tavallisesti polven liiallisesta venyttämisestä, minkä aiheuttaa liian korkealla oleva tai liian taakse asennettu satula. Jos siis tällainen kipu vaivaa sinua pyöräillessä, kokeile ensin satulaa säätämällä, helpottaako kipu.

Jotkut kärsivät myös polven rutinasta eli krepitaatiosta. Useimmiten se on harmitonta ja saattaa ilmentyä ikääntyessä. Joskus se johtuu vanhoista vammoista. Jos siihen liittyy kovaa kipua, asia kannattaa tarkistaa lääkärillä, sillä se voi kieliä myös esimerkiksi nivelrikosta.

Selvitä aina polvikivun syy

Polvi kipeytyy pyöräillessä useimmiten satulan korkeuden ja/tai klossien virheellisen asennon takia. Ne ovat siis ensimmäiset asiat, jotka kannattaa tarkistaa, jos polvikipu haittaa pyöräilyä.

Muista ainakin seuraavat perusohjeet: Varmista, että polvilumpio on ajaessa samassa linjassa isovarpaan kanssa, eivätkä polvet avaudu ulospäin. Tämä on yksi yleisistä virheistä, joka voi aiheuttaa polvikipua. Tarkista myös, että satulan korkeus on sopiva: kantapään ollessa polkimella jalan tulee ojentua suoraksi. Tällöin voidaan varmistaa, että jalka jää juuri sopivasti koukkuun, kun poljetaan ja päkiä on polkimella. Opettele myös ajamaan sopivilla vaihteilla, jotta liian suuri vaihde ei rasita polvia turhaan.

Polvikipu on yksilöllistä ja siihen voi vaikuttaa myös vanhat vammat, kehon muut virheasennot ja moni muu asia. On siis syytä kääntyä aina lääkärin puoleen, jos helpotusta polvikipuun pyöräillessä ei löydy.

Lue myös: