Vaivaako polvikipu kävellessä?

Polvikipu on yleinen vaiva, josta monet kärsivät elämänsä aikana. Se voi johtua virheasennoista, vammoista, ylirasituksesta tai onnettomuuksista ja ilmenee usein paikallisena kipuna, rasituskipuna, liikerajoituksena tai turvotuksena. Polvikivun syyt vaihtelevat, ja kipu voi tuntua esimerkiksi polven sisä- tai ulkosyrjässä, edessä tai takana. Ensiapuna suositellaan levon, särkylääkkeiden ja kevyen liikunnan yhdistelmää. Äkillisen, voimakkaan kivun tai turvotuksen ilmaantuessa on kuitenkin syytä hakeutua lääkäriin. Polvikivun ehkäisyssä ja hoidossa tärkeää on oikeanlainen liikunta ja kehonhuolto.

Polvikipu pähkinänkuoressa

Monet tietävät, miltä polvikipu tuntuu, ja useimmat meistä kärsivät siitä jossakin vaiheessa elämässään joko hetkellisesti tai toistuvasti. Polvi altistuu kovalle rasitukselle, sillä se kantaa kehomme painoa ja siihen voi kohdistua helposti iskuja. Polvikipu voi yllättää myös kävellessä tai lenkin jälkeen.

Yleisimpiä polvikivun syitä ovat virheasennot, vammat, ylirasitus ja onnettomuudet. Polvikipu voi alkaa äkillisesti tai kehittyä pidemmän ajan sisällä. Polvikivun oireita on monia erilaisia: paikallinen kipu esimerkiksi polven sisäsyrjässä tai edessä, rasituksessa ilmenevä kipu, polven liikerajoittuneisuus, vihlonta, rutina, särky, lukkiutumisen tunne tai polven turvotus.

Polvi on monimutkainen nivel, jonka onnistunut tutkiminen ja hoitaminen vaatii ammattilaiseltakin laajaa kokemusta ja tietotaitoa.

Kipu tuntuu rasituksessa

Polvikipu kävellessä voi kieliä rasitusvammasta. Varsinkin jos ei ole käynyt kävelylenkeillä aikoihin ja polvea alkaa jomottaa, todennäköisesti kyse on liikarasituksesta. Myös hyppylajit ja juoksu voivat kuormittaa polvea siten, että se oireilee kipuna kävellessä. Lisäksi kenkien vaihtaminen voi aiheuttaa polvikipua, jos uuden kengän muotoilu eroaa entisestä eikä jalka ole ehtinyt vielä tottua uuteen kenkään. Jo ostovaiheessa kannattaa varmistaa, että valitset käyttöön kunnolliset ulkoilukengät.

Polven rasitusvammoja voi hoitaa särkylääkkeillä ja lepäämällä. Kannattaa myös liikkua kevyesti ja venytellä. Kävelyn sijaan voi hetkeksi vaihtaa lajia vaikkapa pyöräilyyn tai uintiin, jotka ovat hellävaraisempia nivelille ja antavat siten polvelle ansaittua lepoa mutta vahvistavat silti jalkojen lihaksia.

On hyvä myös muistaa, että vanhat vammat voivat toisinaan muistutella itsestään kävellessä tai muussa liikunnassa ilman, että kyse on mistään uudesta vaivasta.

Polven sisäsyrjän kipu kävellessä

Polven sisäsyrjässä tuntuva kipu voi olla seurausta liiallisesta rasituksesta, joka menee ohi levolla, mutta se voi myös viestittää mahdollisesta sairaudesta.

Tavallisesti polven sisäsyrjän kivun taustalla on liian kova rasitus. Jos tekee paljon seisomatyötä tai harrastaa hyvin yksipuolisesti liikuntaa, polvi on voinut saada liikaa kuormitusta. Parhaiten sisäsyrjän kipua voi ehkäistä monipuolisella harjoittelulla, painonhallinnalla, terveellisillä elämäntavoilla ja kehittämällä alaraajojen lihasvoimaa. Ulkoilun ohessa kannattaa siis suunnata myös salille tai tehdä kotona lihaskuntoharjoitteita, jotka vahvistavat jalkojen lihaksia. Ja jos epäilee rasittaneensa itseään liikaa, on hyvä ensin levolla rauhoittaa tilanne.

Toisinaan polven sisäsyrjän vaivat kielivät polven nivelrikosta, mutta yleensä se on iäkkäämpien ihmisten vaiva. Kuitenkin jo kolmenkymmenen ikävuoden jälkeen rustot alkavat heikentyä, mikä altistaa kulumalle. Myös ylipaino rasittaa polvia ja altistaa nivelrikolle. Se aiheuttaa rasituskipua, joka voi pitkittyessään muuttua myös yösäryksi. Parhain apu on jalkojen lihasten vahvistaminen ja painonpudotus, mikäli ylipainoa on.

Lisäksi rakenteelliset poikkeavuudet, kuten länkisäärisyys, voivat altistaa sisäsyrjän kivuille.

Polvitaipeen kipu kävellessä

Polven takaosan kivut voivat tyypillisesti liittyä lihaksiin, jänteisiin, luihin, limapusseihin ja nivelsiteisiin. Jos kyse ei ole vamman aiheuttamasta kivusta, syynä voi olla tässäkin tapauksessa ylirasitus. Polven ylikuormitus, jossa polvi rasittuu liian paljon liian nopeasti, voi aiheuttaa esimerkiksi limapussin tulehduksen tai jänteiden kipuilua. Tämä kannattaa muistaa uutta harrastusta aloittaessa, sillä maltti on valttia silloin, kun totutetaan kehoa uudenlaiseen rasitukseen, vaikka kuinka tekisi mieli harrastaa heti alusta alkaen täysillä.

Milloin lääkäriin?

Äkillinen, voimakas kipu kannattaa aina antaa lääkärin selvitettäväksi. Myös jos polvinivel turpoaa ja nousee kuume, sen voi olla aiheuttanut bakteeriperäinen tulehdus, johon on hyvä saada nopeasti lääkehoitoa.

Jos polven kipu kävellessä ei ole jatkuvasti kovaa, vaan tuntuu ennemminkin rasituksessa, voi asiaan suhtautua rauhallisemmin. Ensiapuna voi ottaa tulehduskipulääkettä ja tehdä kevyttä, polvea tukevia lihaksia vahvistavaa liikuntaa. Jos kipu helpottaa muutamassa viikossa, kyse on useimmiten ohimenevästä vaivasta.

Polvikipu kävellessä harvemmin siis kertoo vakavasta vaivasta. Kipua kannattaa kuitenkin kuunnella ja yrittää mahdollisuuksien mukaan lievittää sitä levon, kehonhuollon, lajin vaihdon tai muiden keinojen avulla. Mikäli kipu kuitenkin pitkittyy, pahenee tai tuntuu, ettei syytä saa selvitettyä, kannattaa tietenkin olla yhteydessä joko fysioterapeuttiin tai lääkäriin syyn selvittämiseksi.

Lue myös: