Polkupyörä lapselle on investointi aktiiviseen tulevaisuuteen
Jokainen aikuinen varmasti muistaa tunteen, kun lapsena onnistui ensimmäisen kerran pyöräilemään ilman apupyöriä. Saman riemun ja itsensä voittamisen tunteen haluaa varmasti antaa omalle lapselleenkin. Jotta pyöräilyn ilo jatkuu vuosia eteenpäin, on tärkeää, että lapsella on aina käytössään oikeankokoinen ja itselleen mieluinen pyörä. Millaisia erityispiirteitä tulee siis ottaa huomioon lapsen pyörän valinnassa ja miten varmistaa lapsen polkupyörän turvallisuus ja käyttömukavuus? Lue artikkelimme ja tiedät, millainen polkupyörä lapselle kannattaa ostaa.
Lasten pyörien tuumakoot
Yleinen virhe, joka vanhemmilla on tapana tehdä, on ostaa lapselle liian iso pyörä. Silloin ajatellaan kasvunvaraa, sillä lapsi kehittyy ja kasvaa huimaa vauhtia. Silloin kuitenkin myös unohdetaan turvallisuus, sillä liian isoa pyörää on vaikeampi hallita, eikä sen käyttö tunnu yhtä mukavalta kuin sopivan kokoisen. Voi syntyä tilanne, jossa pyörä vie kuskia eikä kuski pyörää. Jos taas lapsi saa liian pienen pyörän, hän joutuu ajamaan jalat liian koukussa ja pahimmillaan ohjaustankoon osuen. Oikea koko tekee siis ajamisesta hallittua ja hauskempaa.
Aikuisten pyörien koko mitataan runkokoolla, mutta lasten pyörien koko ilmaistaan rengaskokoina. Rengaskokoja lapsille on neljä: 12”, 16”, 20” ja 24”.
- Pienin 12 tuuman pyörä on tarkoitettu 2–4-vuotiaalle lapselle, joka on pituudeltaan noin 82–100 cm.
- Seuraava 16 tuuman pyörä on ihanteellinen 4–6-vuotiaalle, joka on noin 104–122 cm pitkä.
- 20 tuuman pyörä soveltuu 5–8-vuotiaille noin 120–130 cm pitkille lapsille.
- 24 tuuman pyörät taas 7–11-vuotiaille noin 127–142 cm pitkille lapsille.
- Joskus mukaan lasketaan vielä 26 tuuman nuorten pyörät, sillä kun lapsi on yli 147 cm pitkä, hän voi jo hyvin ajaa aikuisten koon pyöriä.
Lasten tarpeisiin suunniteltu
Lasten polkupyörissä on paljon erilaisia malleja. Niiden geometriassa, painossa ja ohjattavuudessa on huomioitu lapsen tarpeet. Tärkeintä on, että pyörä vastaa lapsen taitotasoa niin käyttötarkoitukseltaan kuin ominaisuuksiltaan. Usein pyöräily aloitetaan pihapiiristä ja lyhyillä matkoilla, jolloin ylimääräisestä karsittu, vaihteeton peruspyörä on hyvä valinta. Kun taidot karttuvat ja lapsesta tulee koululainen, joka pyöräilee kouluun säännöllisesti tai harrastaa kavereiden tai perheen kanssa pyöräilyä, on hyvä, että pyörä vastaa näihin tarpeisiin. Kun vaihteita on enemmän, pyörästä tulee monikäyttöisempi ja lapsi pystyy vaikuttamaan jaksamiseensa paremmin. Saatavilla on siis vaihteettomia ja vaihteellisia pyöriä sekä erilaisin jarruin varustettuja polkupyöriä lapselle.
Lasten pyörissä jarruvaihtoehdot ovat jalkajarrut tai käsijarrut, pyörässä voi myös olla molemmat. Lapsen ensimmäiseksi pyöräksi valitaan yleensä jarruton polkupyörä tai jalkajarrulla toimiva pyörä, sillä pieni lapsi melkeinpä vaistomaisesti laittaa jalkansa maahan tai painaa polkimia pysäyttääkseen pyörän. Käsijarrujen käyttöä on taasen erikseen opeteltava. Käsijarrut kuitenkin tekevät jarruttamisesta helpompaa ja säädellympää, ja lapset oppivat taidon nopeasti.
Lapsella saattaa olla sanansa sanottavanaan myös pyörän ulkonäön osalta, mutta onneksi saatavilla on erivärisiä ja tyylisiä polkupyöriä lapselle, joiden joukosta varmasti löytyy myös itse pyöräilijää miellyttävä.
Mukava ajoasento edistää pyöräilyn iloa
Lasten polkupyörissä on säätövaraa, joten lapsi ei välttämättä kasva ulos pyörästään yhtä nopeasti kuin aikuinen pelkää. Satulan korkeuden perussääntönä pidetään sitä, että lapsen jalkojen olisi yllettävä maahan hänen istuessaan satulassa. Ensimmäisten niin apupyörällisten kuin apupyörättömien pyörien kanssa on hyvä, jos lapsi saa jalkapohjat kokonaan maahan. Ajotaitojen karttuessa riittää, että varpaat koskettavat maata. Asiaa kannattaa ajatella kuitenkin myös siltä kantilta, että pääasia on, että lapsi tuntee olonsa turvalliseksi ja luottavaiseksi ajaessaan. Uuden pyörän kanssa ajaminen voi jännittää, ja aluksi lapsi voi ajaa rohkeammin, jos satula on hieman matalammalla.
Varmista myös, että lapsen kädet yltävät vaivatta kädensijoille, jotta hän pystyy helposti ja turvallisesti ohjaamaan pyörää. Jos pyörässä on käsijarrut, on myös tärkeää saada hyvä ote kädensijoista, jotta jarruttaminen onnistuu hallitusti.
Panosta siis oikeankokoiseen ja lasta miellyttävään polkupyörään, ja voit olla varma, että hänen innostunut ja riemukas olemuksensa pyörän selässä palkitsee. Pyöräily kehittää tasapainoa, kuntoa, opettaa liikennesääntöjä ja tuo iloista mieltä, joten kannattaa kannustaa lasta pyöräilemään. Muista hankkia samalla pyöräilykypärä lapselle, jotta voit päästää hänet pyöräseikkailuihin turvallisin mielin!
Lue myös: