Kannattaako pyöräily raskausaikana?
Pienokaisen odottaminen on jännittävää aikaa monessakin mielessä. Odottava äiti joutuu monien muiden seikkojen lisäksi pohtimaan myös sitä, miten välttyä ottamasta turhia riskejä raskausaikana. Yksi turvallisuuden suhteen yleisesti mieltä askarruttava seikka on pyöräily raskausaikana. Voiko raskausaikana pyöräillä ja kannattaako se?
Yleisesti ottaen pyöräily onnistuu raskaana suurimmalla osalla odottajista – ainakin raskauden ensimmäisen ja toisen kolmanneksen aikana, kun kasvava vatsa ei ole vielä polkemisen esteenä. Mikäli raskaus sujuu normaalisti, pyöräily on sallittua raskausaikana, kunhan tuleva äiti ottaa huomioon oman vointinsa. Pyöräily on aina hyvää liikuntaa myös raskaana olevalle, jos se tuntuu hyvältä. Varovaisuutta on toki noudatettava, jotta kaatumisilta voidaan välttyä.
Mikäli raskaana pyöräillessä kehossa on havaittavissa kipua tai epämukavuuden tunnetta, pyöräilyä ei kannata jatkaa ennen lääkärin kanssa keskustelemista. Jos pyöräily tuntuu esimerkiksi pahentavan raskauden aikaisia liitoskipuja, polkupyörä voi olla parempi jättää sivuun loppuraskauden ajaksi. Toisaalta kevyen liikunnan on todettu usein jopa lieventävän liitoskipuja, joten on hyvin yksilöllistä, kenelle pyöräily raskausaikana sopii.
Tällaista on turvallinen pyöräily raskausaikana
Liikuntaa eri muodoissa suositellaan raskaana oleville, sillä se on hyväksi sekä odottavan äidin että sikiön terveydelle. Liikunnan on todettu auttavan jaksamaan paremmin raskauden mukanaan tuomia rasituksia, minkä lisäksi se myös auttaa valmistautumaan synnytykseen ja siitä palautumiseen. Yleisesti ottaen normaalisti sujuvassa raskaudessa liikuntaa, kuten pyöräilyä, voi jatkaa totuttuun malliin aina raskauden puoliväliin asti. On kuitenkin tärkeää kuunnella kehoa ja hidastaa tahtia, jos keho ilmoittaa liikunnan olevan liian rasittavaa.
Pohdittaessa kysymystä pyöräilyn turvallisuudesta raskausaikana on aina tärkeää ottaa asia puheeksi neuvolassa. Tämä siitä syystä, että terveydenhuollon ammattilainen voi todeta, sujuuko raskaus normaalisti vai löytyykö pyöräilyyn tai muuhun liikuntaan mahdollisia esteitä. Mikäli esteitä pyöräilylle ei ole, raskaana olevan on hyvä kiinnittää huomiota muutamaan turvallisuusseikkaan.
Ensinnäkin pyöräilemään kannattaa lähteä poutasäällä, sillä märkä ja liukas tien pinta on aina riski, joka saattaa aiheuttaa kaatumisen. Kuntopyörä mahdollistaa pyöräilyn sisätiloissa, eikä kaatumista tarvitse pelätä. Myös pyöräilyä epätasaisilla tai kuoppaisilla teillä on syytä välttää. Tämä seikka on huomioitava etenkin maastopyöräilyssä, sillä vaihtelevissa maastoissa pyöräillessä alusta on useimmiten epätasaista, mikä johtaa suurempaan kaatumisriskiin. Raskaana pyöräillessä huomiota kannattaa myös kiinnittää kehon lämpötilaan, jotta se ei pääse ylikuumenemaan. Tämä onnistuu pitämällä pyöräilyn intensiteetin hieman kevyempänä sekä huolehtimalla säännöllisistä juomatauoista, jotta keho pääsee jäähtymään ja saa tarvittavaa nesteytystä.
Kiinnitä huomiota ajoasentoon
Raskaana pyöräillessä huomiota kannattaa kiinnittää myös ajoasentoon. Raskauden edetessä ajoasentoa on syytä mukauttaa siirtämällä ohjainkannatinta ylöspäin, jolloin ohjaustanko nousee korkeammalle. Mikäli pyörässä olevaa ohjainkannatinta ei pysty nostamaan, sen voi vaihtaa toisen malliseen kannattimeen, jonka avulla ohjaustanko nousee. Pystympi ajoasento tarkoittaa sitä, että ajajan painosta suurempi osa ohjautuu satulalle eikä ohjaustangolle. Myös leveämpään satulaan vaihtaminen kannattaa, sillä se antaa parempaa tukea ja lisää ajomukavuutta. Satulaa voi lisäksi laskea muutaman millimetrin verran turvallisemman ajoasennon varmistamiseksi sekä jalkojen pitämiseksi lähempänä tien pintaa tuen ottamisen tarpeen varalta.
Pyörän kunto kannattaa tarkistaa
Voidaksesi varmistua turvallisuudesta mahdollisimman monipuolisesti, kun aikeissa on pyöräily raskausaikana, pyörän kunto on hyvä tarkistaa. Pyörästä on hyvä tarkistaa säännöllisesti ainakin jarrujen ja soittokellon toimivuus, riittävä ilman määrä renkaissa ja heijastinten sekä pyörän valojen kunto. Huomioliivin hankkimalla parannat turvallisuutta entisestään. Ja jos pyöräilykypärä on ollut käytössä jo pitkään tai se on saanut osumia, kannattaa kypärä vaihtaa uuteen.
Mikäli pyörä on jo parhaat päivänsä nähnyt, eikä se tunnu olevan riittävän turvallinen huoltotoimenpiteistä huolimatta, varmempaa ja turvallisempaa on vaihtaa menopeli uuteen polkupyörään tai sähköpyörään. Pyörän uusimisessa on se etu, että vauvan kasvaessa voit kuljettaa häntä turvaistuimessa huolettomin mielin tietäessäsi pyöräsi toimivan luotettavasti.
Pukeudu raskausaikana mukaviin ja joustaviin pyöräilyvaatteisiin
Pyöräily raskausaikana sujuu turvallisemmin edellä mainitut seikat huomioimalla ja tarvittaessa laittamalla ne kuntoon. Nämä asiat varmistamalla pääset nauttimaan pyöräilystä myös raskaana ollessasi, ja saat liikunnan tuomat ilon ja hyödyn. Ja jotta pyöräily tuntuisi mahdollisimman mukavalta myös raskauden edetessä, ovat materiaaleiltaan joustavat ja käytössä miellyttävät pyöräilyvaatteet kaiken a ja o, joten tarvittaessa myös vaatetusta kannattaa päivittää uuteen.
Lue myös: