Pyöräilykypärän käyttö on pyöräilijän fiksuin valinta
Pyöräilijän tärkein varuste on päätä suojaava pyöräilykypärä. Miksi sitä kannattaa käyttää? Erittelemme painavat syyt, joiden takia sinäkin haluat painaa päähäsi tämän halvan henkivakuutuksen. Tiesitkö nimittäin, että pyöräilykypärän käyttö pienentää kuolemanriskiä 73 % ja aivovammariskiä melkein 90 %? Kun ryntäät ostamaan pyöräilykypärän, on hyvä myös tietää perusasiat sen käytöstä, kuten valinnasta, ominaisuuksista ja käyttöiästä. Jokaiselle löytyy takuulla omaan päähän hyvin istuva kypärä, jota on mukava käyttää ja joka sopii omaan tyyliin. Luettuasi juttumme tiedät myös, mitä laki sanoo pyöräilykypärästä, ja ymmärrät hyvin, miksi sitä tulee käyttää, etkä halua lähteä enää kypärättä pyörän selkään.
Pyöräilykypärä suojaa päävammoilta
Aivot ovat herkin elimemme, ja jo pienikin kaatuminen saattaa kohdistaa iskun aivoihin. Vaikka pyöräilykypärän käyttö ei estä tapaturmia ja kolareita, voi se suojata pää- ja aivovammoilta merkittävästi. Vakavien aivovammojen riski pienenee lähes 90-prosenttisesti ja muiden ylä- ja keskikasvoihin kohdistuvien vammojen peräti 65-prosenttisesti kypärää käyttämällä.
Pyöräilykypärissä käytetään erilaisia teknologioita, joista erityisesti MIPS-turvajärjestelmää pidetään alan käänteentekevänä keksintönä. Se on kehitetty suojaamaan aivoja kiertoliikkeen aiheuttamilta vaurioilta. Tutkimusten mukaan pyöräilijän pää pyrkii usein kääntymään kypärässä ja iskeytyy siten vinosti maahan. MIPS-tekniikalla varustetussa kypärässä pää pääsee liikkumaan, jolloin iskutilanteessa aivoihin kohdistuu vähemmän rasitusta ja vakavien vammojen riski on pienempi.
Varmista pyöräilykypärän sopivuus ja turvallisuus
Kun valitset pyöräilykypärää, on tärkeää varmistaa sen istuvuus. Sovita siis erilaisia. Sopivan kokoinen kypärä tuntuu päässä miellyttävältä, se ei purista eikä myöskään ole liian suuri. Kypärän tulee suojata myös otsaa ja takaraivoa hyvin. Tavallinen virhe on käyttää pyöräilykypärää takaraivolla ja jättää otsa paljaaksi. Varmista siis, että kypärän etuosa istuu vähän kulmakarvojen yläpuolella.
Kaikissa kypäröissä on mahdollisuus säätää sen kokoa, usein sen takapuolella olevalla kääntöpyörällä. Kannattaa valita koko, jossa on säätövaraa eli jossa paras istuvuus on säätöasteikon puolivälissä. Kokeile myös kiristyshihnan istuvuutta ja säädä se sopivaksi. Hyvä istuvuus on napakka, mutta saat silti laitettua hihnan ja leuan väliin yhden tai kaksi sormea. Hihnan on oltava sen verran kireällä, että kypärä ei lähde päästä kaaduttaessa.
Pyöräilykypärä on hyvä valita myös käyttötarkoitusta silmällä pitäen. Kypärien ominaisuuksissa voi olla eroja riippuen siitä, onko kypärä tarkoitettu maastoajoon maastopyörällä vai kaupunkiajoon citypyörällä. Jos harrastat talvipyöräilyä, kypärän alle tulee mahtua lämmin pipo. Saatat tarvita siis toisen, pykälää isomman koon kypärän talveksi. Ja jos olet ollut ennen hieman vastahakoinen kypärän käyttäjä, kannattaa huomioida, että nykyisin on mahdollista löytää todella kevyt ja tyylikäs pyöräilykypärä, jonka käyttöä tuskin huomaa.
Jos harrastat aktiivisesti pyöräilyä, ilmanvaihto nousee tärkeään rooliin, joten kiinnitä huomiota tuuletusaukkoihin. Lisäksi kypärä myös pienentää ilmanvastusta ja tuntuu kevyemmältä päässä.
Viimeisenä muttei vähäisimpänä, tarkista, että kypärässä on CE-merkintä. Se tarkoittaa, että se on hyväksytty eurooppalaisen standardin mukaisesti, jonka mukaan kypärän kiinnitysjärjestelmä pitää pyöräilykypärän päässä törmäyksessä.
Pyöräilykypärän käyttöikä
Kypärä suositellaan vaihtamaan uuteen noin 3–5 vuoden välein. Se on käyttötuote ja sitä kuluttavat erilaiset sääolosuhteet ja auringon UV-säteily. Älä siksi koskaan jätä kypärää lojumaan aurinkoon tai ulos sään armoille. Samoin kuin muutakin tekniikkaa, myös pyöräilykypärien turvallisuustekniikkaa kehitetään ja parannetaan jatkuvasti, joten vaihtamalla säännöllisesti uuteen kypärään varmistat, että saat hyödyn uusimmista turvallisuusteknologioista. Mikäli joudut onnettomuuteen, jossa kypärä on saanut iskun, tai jos kypärä on jostain muusta syystä altistunut kovalle iskulle tai väärinkäytölle, se tulee vaihtaa heti uuteen.
Onko pyöräilykypärä pakollinen?
Tieliikennelain 92. pykälän mukaan polkupyöräilijän ja polkupyörän matkustajan on pyöräilyn aikana yleensä käytettävä suojaavaa kypärää. Laki ei siis pakota käyttämään pyöräilykypärää, mutta suosittelee sitä. Jos pyöräilijä tavataan ilman kypärää, siitä ei rangaista tai sakoteta. Vaikka laillisia seuraamuksia kypärättömyydellä ei olekaan, ilman kypärää pyöräilemisellä voi olla kohtalokkaat seuraukset sinulle itsellesi. Pyöräilyn aktiiviharrastajista käytännössä kaikki käyttävät pyöräilykypärää, eikä heidän keskuudessaan katsota kovin hyvällä kypärätöntä pyöräilijää. Aiempien vuosikymmenien ajatukset pyöräilykypärän käytöstä nolona tai vaivalloisena voi siis huoletta heittää romukoppaan ja painaa kypärän ylpeästi päähänsä. Se on fiksuin mahdollinen teko oman turvallisuuden eteen.
Lue myös: