Pyöräilyharrastuksen aloittaminen on askel kohti terveyttä
Harvassa liikuntalajissa yhdistyy niin monia hyviä puolia kuin pyöräilyssä. Se on tehokasta liikuntaa, joka kasvattaa kuntoa nopeasti, soveltuu lähes jokaiselle ja siinä pääsee nauttimaan ulkoilmasta. Lisäksi innostuttuaan pyöräilystä sitä on mahdollista harrastaa monella eri alustalla, erilaisilla pyörillä ja yksin tai yhdessä muiden kanssa. Valinnanvaraa riittää, ja monipuolisuutensa ansiosta pyöräilyyn on vaikea kyllästyä. Aina voi lähteä uudelle reitille, lyhentää tai pidentää ajomatkoja, asettaa itselleen tavoitteita tai käyttää pyörää vain helppona tapana päästä paikasta toiseen. Ehkä työnantaja on tarjonnut työsuhdepyörän tai kaipaat uutta, helposti aloitettavaa lajia, jolla saat itsesi voimaan paremmin. Pyöräilyn aloittamisen syitä on yhtä monta kuin pyöräilijääkin.
Pyöräilyssä pääset nopeasti alkuun
Pyöräily on erinomaista liikuntaa, jolla voi olla suuri merkitys niin fyysiselle kuin henkiselle hyvinvoinnille. Hengitys- ja verenkiertoelimistö kiittävät, rasvaa palaa tehokkaasti, erityisesti alaraajojen lihakset vahvistuvat ja mieltä kuormittavat ajatukset lähtevät tiehensä, kun taivallat pienenkin matkan pyörän selässä. Aloittamiseen tarvitset vain hyvän polkupyörän ja pyöräilykypärän. Ennen aloittamista kannattaa pohtia hetki, millaisessa maastossa tulet eniten ajamaan ja kuinka paljon aiot pyörää käyttää. Polkupyörien valikoima on nykyisin laaja, ja peruspyörän lisäksi valittavana on monia erikoispyöriä, kuten monikäyttöinen maastopyörä tai gravel-pyörä, kaupunkiajoon erityisen hyvin soveltuvat citypyörät, retkipyörät, maantiepyörät tai suosiotaan alati nostavat sähköpyörät. Hyvään pyörään ja kypärään kannattaa panostaa. Aloituskustannusten jälkeen pyöräily on edullinen ja lisäksi ympäristöystävällinen laji.
Pyöräilyharrastuksen aloittamista vauhdittaa kummasti omien tarpeiden mukaan valittu pyörä, ja sillä ajaminen tuntuu mukavalta. Onkin tärkeää, että pyörä säädetään istumaan juuri sinun mittoihisi, jotta löydät miellyttävän ajoasennon ja jaksat sen ansiosta pyöräillä pidempään. Pyöräilyssä rasitusvammojen riski on silti pieni, ja lajina se sopii hyvin myös nivel- ja polvivaivaisille tai ylipainoisille. Suuri etu on myös se, että määräät itse rasituksen määrän sillä, kuinka nopeasti poljet ja mitä vastuksia käytät. Aloittaa kannattaa maltilla ja mieluummin rauhallisemmin kuin liian suurilla harjoitusmäärillä, sillä silloin riskinä on innon lopahtaminen, kun homma tuntuu liian raskaalta heti alkuunsa. Jo pienikin lenkki pyörän selässä voi tuoda lisäenergiaa arkeen, ja usein kunnon kohotessa tekee mieli lähteä kokeilemaan pidempiäkin matkoja.
Aloita realistisilla tavoitteilla
Pyöräilyharrastuksen aloittaminen on mahdollista kaiken kuntoisille ja ikäisille ihmisille lähtötasosta riippumatta. Sinä itse määräät tahdin ja sen, missä pyöräilet ja kenen kanssa. Yhdessä perheen kanssa aloitettu pyöräilyharrastus voi olla todella hauska tapa viettää aikaa enemmän yhdessä ulkoillen ja raittiista ilmasta nauttien. Myös kaveriporukassa voi treeneihin saada lisää ytyä, kun toinen voi kirittää toistaan. Toisaalta taas rento pyöräilyretki ystävän kanssa voi olla mitä parhainta antia henkiselle hyvinvoinnille.
Aloititpa sitten yksin tai yhdessä, ole realistinen lähtötasosi suhteen ja mieti, mitä haluat saavuttaa harrastuksellasi. Oletko tyytyväinen siihen, että pääset pyörän selässä tuulettamaan ajatuksiasi ja liikuttamaan hieman kehoasi, vai haluatko kehittyä pitkän matkan pyöräilijäksi kilometrejä nielemään? Joka tapauksessa ota huomioon lähtötasosi: aloitatko täysin nollasta tai et ole liikkunut aiemmin paljon, vai oletko jo tottunut liikkumaan aktiivisesti? Jos haaveilet aktiivisemmasta pyöräilyharrastuksesta tai haluat esimerkiksi oppia maastopyöräilyn tekniikkaa, voi olla hyvä idea laatia itselle jonkinlainen viikko- tai kuukausiohjelma. Isompi tavoite, kuten 100 km:n ajaminen tai osallistuminen pyöräilykilpailuihin, kannattaa pilkkoa pienemmiksi saavutettavammiksi osatavoitteiksi, jotka palkitsevat. Myös nollasta aloittelevalle pienet tavoitteet, esimerkiksi lyhyellä pyörälenkillä käyminen 2–3 kertaa viikossa, voivat motivoida harrastuksen ylläpitämiseen. Tietenkin pyöräilystä voi vain nauttia, ihan ilman tavoitteita, kun maisemat vaihtuvat silmissä ja omalla lihasvoimalla etenevä pyörä antaa vapauden tunteen!
Pyöräily tuo puhtia arkeen
Kun nyt olet päättänyt aloittaa pyöräilyharrastuksen, voit onnitella heti ensimmäiseksi itseäsi hyvästä valinnastasi. Pyöräilystä saatu lisäenergia auttaa suoriutumaan arjen velvoitteista paremmin, stressi vähenee ja mieli virkistyy. Alussa kannattaa myös muistaa antaa itselleen tarpeeksi palautumisaikaa lenkin jälkeen, eikä välttämättä ole tarkoituksenmukaista rynnätä ainakaan pidemmille lenkeille heti päivä toisensa perään. Pyöräilyn mukavuutta voi edesauttaa pienillä nikseillä: hanki ainakin pehmustetut pyöräilyshortsit, niin selviät helpommalla aluksi enemmän kipeytyvästä takapuolesta. Tee pyöräilystä mahdollisimman mukavaa, ja intosi kasvaa varmasti!
Lue myös: