Sähköpyörän valinta – miten valitset sopivimman sähköpyörän?
Sähköpyörien suosio on kasvanut huimasti viimeisten vuosien aikana, mikä ei ole ihme, sillä sähköpyörää kerran kokeiltuaan sen tarjoamaan monipuolisuuteen on helppo ihastua. Sähköpyörissä parasta on halutessa käyttöön otettava sähköavusteisuus, joka mahdollistaa täsmälleen itselle mieluisat ajoelämykset. Toisille sähköavusteisuuden käyttö voi tarkoittaa sen hyödyntämistä tiukoissa ylämäissä tai pitkillä reiteillä voimien ehtyessä, kun taas toiset haluavat käyttää avusteisuutta enemmänkin ja kokevat sen poistavan perinteisen pyöräilyn rasittavuuden.
Sähköavusteisuus on tervetullut apulainen myös silloin, kun aikataulut pukkaavat päälle ja perille on päästävä nopeasti. Tavallista polkupyörää nopeampi sähköpyörä on tehokas ajokumppani, joka tarjoaa tarvittaessa lisävauhtia aina mallikohtaiseen maksiminopeuteensa asti. Hyötyjä on siis monia. Mutta miten valita itselleen sopivin kaikkien erilaisten sähköpyörätyyppien joukosta? Kun edessäsi on sähköpyörän valinta, liikkeelle kannattaa lähteä ajoympäristöstä, jossa tulisit uutta pyörääsi käyttämään. Käyttötarpeen määrittämällä olet jo päässyt hyvään alkuun pyörävalinnassa.
Määritä tulevan sähköpyöräsi käyttöympäristö
Erilaisten sähköpyörätyyppien ja -mallien tarjonta on kasvanut huomattavasti markkinoiden alettua vastata kysynnän mukanaan tuomiin tarpeisiin. Tämän vuoksi sopivan sähköpyörän valinta voi olla haastavaa etenkin ensimmäistä sähköpyöräänsä hankkivalle. Sähköpyörän valinnassa on aina hyvä pohtia aivan ensiksi sitä, minkälaisessa ajoympäristössä haluat pääsääntöisesti pyörälläsi ajella.
Maastosähköpyörät on nimensä mukaisesti kehitetty vaihtelevissa maastoissa ajamiseen. Maastosähköpyörä on sopiva valinta niille, jotka etsivät sähköpyörää maastoajoon sopivana mallina. Vaikka maastosähköpyörä onkin ensisijaisesti suunniteltu poluilla ja metsätaipaleilla rullaamiseen, niillä voi ajaa myös kaduilla. Pyörien ominaisuudet on kuitenkin kehitetty siten, että ne pystyvät vastaamaan epätasaisten ajoalustojen tuomiin haasteisiin – joko etujousituksella tai kaikkein teknisimpiin maastoihin sopivalla täysjousituksella. Lisäksi maastosähköpyörä taipuu ajoon niin hiekalla, lumella kuin mudassakin.
Citysähköpyörät ovat kaupunkipyöräilyyn kehitettyjä e-bike-malleja, joiden tehtävänä on tarjota sujuvat ja mukavat ajokokemukset kaupungin kaduilla ja pyöräteillä. Sähköavusteisuudesta on hyötyä myös kaupunkiympäristössä, sillä ylämäkien lisäksi se palvelee pidemmillä matkoilla ja tietysti myös tilanteissa, joissa perille täytyy päästä nopeasti. Citysähköpyörät ovat suosittuja niin työmatkakäytössä kuin muussakin huristelussa pitkin kaupungin katuja.
Hybridisähköpyörät ovat sähköavusteisia menopelejä, joissa yhdistyvät sekä maasto- että maantiepyörien parhaimmat ominaisuudet. Tämän vuoksi hybridisähköpyörä on osuva valinta niille, jotka haluavat ajaa sähköavusteisella pyörällään sekä kaupungin kaduilla että pidemmälle suuntautuvilla retkireiteillä, joihin voi sisältyä maanteiden lisäksi myös maasto-osuuksia. Monipuolisella hybridipyörällä hoituu mainiosti myös työmatkojen taittaminen.
Tutustu moottorin ja akun ominaisuuksiin
Kun tulevan sähköpyöräsi käyttöympäristö on selvillä ja tiedät, mistä edellä mainituista alakategorioista haluat pyöräsi valita, on aika perehtyä teknisiin ominaisuuksiin. Sähköpyörästä puhuttaessa tärkeimpiin teknisiin ominaisuuksiin kuuluvat sähköavusteisuuden mahdollistavat moottori ja akku. Kun suunnitteilla on uuden sähköpyörän valinta, on hyvä pohtia, minkälaisia ominaisuuksia moottorilta ja akulta halutaan. Moottorin ja akun ominaisuudet vaikuttavat luonnollisesti sähköpyörän hintaan, joten oma budjetti on hyvä määrittää tässä vaiheessa.
Sähköpyörissä on kahdenlaisia moottorityyppejä – joko etu- tai takarenkaaseen asennettavia napamoottoreita tai rungon alaosaan asennettavia keskimoottoreita. Näiden kahden moottorityypin erona on, että napamoottori lisää renkaan pyörimistä, kun taas keskimoottori avustaa pyöräilijän polkemista. Yhtäläisyytenä molemmissa niissä sähköavusteisuutta pystyy asettamaan eri tehotasoille. Yleisesti ottaen napamoottorit ovat hiljaisempia ja edullisempia, ja keskimoottorit puolestaan avustuksensäätelyltään kehittyneempiä, väännöltään tehokkaampia ja hieman hintavampia.
Sähköpyörissä käytetään litiumakkuja. Nyrkkisääntönä sähköpyörien varustelussa voidaan pitää sitä, että mitä hintavampi sähköpyörä, sitä korkeamman teknologian akku, joka on sekä kevyempi, latautuu nopeasti että kestää pidempään. Kantama eli toisin sanoen sähköpyörällä ajettava matka yhdellä akun latauksella on yksi sähköpyörän olennaisimmista ominaisuuksista. Kantamaan vaikuttavat akun kapasiteetin lisäksi myös ajonopeus, kuljettajan paino, sääolosuhteet, käytettävä sähköavusteisuuden taso sekä polkemisteho. Mitä suuremmalla kantamalla varustettu sähköpyörä, sitä harvemmin akkua tarvitsee ladata.
Ympäri vuoden palveleva sähköpyörä
Sähköpyörän valinta tavallisen polkupyörän sijaan kannattaa. Tarjoamansa sähköavusteisuuden lisäksi sähköpyörä talvella on korvaamaton ajokumppani haastavissa sääolosuhteissa. Lähestulkoon kaikki sähköpyörät sopivat tai ovat varusteltavissa talvipyöräilyyn sopiviksi, minkä ansiosta yhdellä ja samalla pyörällä voi ajaa läpi vuoden. Ainoa sähköpyörän miinuspuoli talvella on akun keston heikentyminen kesäkeleihin verrattuna. Tämä on kuitenkin ratkaistavissa hankkimalla tehokas akku, jotta varauksen laskeminen ei haittaa menoa. Ennen talvipyöräilyn aloittamista on myös syytä päivittää pyöräilyvaatteet uusiin, lämpimiin vaatteisiin, jotta ajomukavuudesta ei tarvitse tinkiä talvellakaan.