Sauvakävely on arjen superliikuntaa
Sauvakävely aktivoi koko kehon lihaksiston, nostaa sykettä ja tehostaa energiankulutusta enemmän kuin tavallinen kävely. Se vähentää polviin kohdistuvaa rasitusta, ehkäisee selkäongelmia ja lievittää niska-hartiaseudun jäykkyyksiä, joten se sopii erinomaisesti myös tuki- ja liikuntaelinten vaivoista kärsiville. Sauvakävely parantaa sydän- ja verisuoniterveyttä, vahvistaa vastustuskykyä ja parantaa mielialaa, erityisesti luonnossa ulkoiltaessa. Oikea tekniikka on tärkeää hyötyjen maksimoimiseksi: sauvojen käyttö aktivoi jopa 80–90 % kehon lihaksista, polttaa 20 % enemmän kaloreita kuin tavallinen kävely ja tukee painonhallintaa tehokkaasti. Sauvakävelyn aloittaminen on helppoa, tarvitset vain hyvät lenkkikengät, oikean pituiset sauvat ja mukavat vaatteet.
Sauvakävelyn hyödyt palkitsevat
Sauvakävellessä koko kehon lihaksisto pääsee hommiin. Koska myös kädet liikkuvat aktiivisesti, sauvakävely on tehokkaampaa kuin tavallinen kävely ja nostaa nopeammin sykettä sekä kasvattaa energiankulutusta ja hapen saantia. Käymällä säännöllisesti sauvakävelemässä voit helposti pienentää sydän- ja verisuonitauteihin sairastumisen riskiä ja ehkäistä muitakin pitkäaikaissairauksia, kuten 2-tyypin diabetesta tai tiettyjä syöpiä. Rasva- ja sokeriaineenvaihduntasi paranee, vastustuskyky lisääntyy, verenpaine laskee ja myös mielialasi tutkitusti piristyy, kun reippailet ulkoilmassa ja mielellään luonnon läheisyydessä.
Sauvakävely on myös siitä mainio laji, että se vähentää polviin kohdistuvaa rasitusta ja voi ehkäistä selkäongelmia, joten se on hyvä vaihtoehto tuki- ja liikuntaelinten vaivoista kärsiville. Nykypäivän toimistotyöläiselle se voi toimia mahtavana apuvälineenä niskan ja hartioiden jäykkyyksiin ja lihaskipuihin lievittäen niitä tehokkaasti. Ripeä sauvakävelylenkki ennen töitä, lounastauolla tai työpäivän jälkeen on omiaan virkistämään istumatyön jähmettämän kehon ja väsyneet aivot.
Sauvakävely on myös turvallinen laji, koska sauvoista saa tukea, jos alusta on epätasainen tai liukas. On kuitenkin hyvä muistaa, että sauvakävelystä ei saa kaikkea hyötyä irti ilman oikeanlaista tekniikkaa, jos sauvoja käytetään lähinnä oman itsen tukemiseen ja tasapainottamiseen. Mutta toisaalta kaikki liikunta tekee meille hyvää, joten jos muuten jäisi talviliukkailla kotiin sohvalle ja sauvojen kanssa uskaltaa lähteä ulkoilemaan, on se ehdottomasti suosittelemisen arvoista.
Sauvakävelyn tehokkuus
Kun sauvakävelyssä käytetään oikeanlaista tekniikkaa, se aktivoi jopa 80–90 prosenttia kehon lihaksista, kun taas juoksun tai tavallisen kävelyn voidaan katsoa aktivoivan vain 40 prosenttia. Alaraajojen lihasten lisäksi myös käsi-, rinta- ja hartialihakset tekevät töitä, jolloin sauvakävelyn on todettu polttavan peräti 20 prosenttia enemmän kaloreita kuin tavallisen kävelyn. Tämä on hieno uutinen myös niille, jotka haaveilevat painonpudotuksesta ja paremmasta painonhallinnasta.
Sauvakävelyn tekniikka
Oikeanlaisen sauvakävelytekniikan oppiminen on hyödyllistä. Oikeanlaisten liikeratojen avulla vähennät niveliin ja lihaksiin kohdistuvaa liikarasitusta samalla kun lihakset kuormittuvat oikealla tavalla tehokkaasti.
Hyvään vartalonasentoon voi kiinnittää huomiota jo tavallisilla kävelyillä ennen sauvojen käyttöönottoa. Pidä hyvä ryhti ja aktivoi vatsalihakset, mikä tukee selkärankaa. Askelta otettaessa kanta osuu ensin maahan ja sitten päkiä työntää jalan tehokkaasti kohti seuraavaa askelta. Löydä ensin oma kävelemisen rytmisi ja roikota sauvoja rennosti sivuilla. Kun rytmi on löytynyt, lähde yhdistämään askeleeseen vastakkaisen käden sauvatyöntö taaksepäin. Pidä sauvoista rennosti kiinni puristamatta niitä. Tarkoitus on, että sauvojen remmit ovat sen verran kireällä, että taakse työnnettäessä sauva pysyy kädessä ilman puristamista ja käden voi avata taakse viedessä. Muista olla jännittämättä hartioita ja varmista, että hartiat ovat alhaalla. Pidä katse suoraan eteenpäin.
Sauvat liikkuvat suoraan eteen ja taakse, eivätkä ne tee liikkeitä sivusuuntiin. Voit pitää sauvat lähellä kehoa. Sauvat suunnataan viistosti taaksepäin koko kävelyn ajan. Sauva painuu maahan vastakkaisen jalan kantapään kohdalla tai taaempana. Ylämäessä keho kallistuu eteenpäin ja käsiä käytetään voimakkaammin. Alamäessä keho on pystymmässä asennossa, askeleet ovat lyhyemmät ja polvia pidetään hieman koukussa alamäen ajan.
Kun olet oppinut hyvin perustekniikan, voit tehostaa sauvakävelyäsi erilaisin niksein. Voit esimerkiksi vaihdella kävelyrytmiä ja pompahdella eteenpäin tai juosta mäen ylös sauvojen kanssa.
Helposti aloitettava harrastus
Sauvakävelyn aloittaminen on helppoa. Ainoat välttämättömät asiat, jotka tarvitset, ovat lenkkikengät, kävelysauvat ja mukavat vaatteet. Lenkkikengiksi voi makunsa mukaan valita juoksukengät tai muunlaiset ulkoilukengät sen mukaan, kuinka paljon tukea haluat kengiltäsi ja millaisessa maastossa aiot lenkkisi tehdä. Sauvoissa on valinnanvaraa vaellus- tai kävelysauvojen joukosta, jotka voivat olla yksiosaisia tai teleskooppivarrellisia. Sauvan oikean pituuden voi laskea kahdella tavalla: oma pituus x 0,7 tai oma pituus - 55 cm. Sauvan mitta on sopiva, kun sen kärki on maassa ja käsivarsi samalla suorassa kulmassa. Pue vielä päälle rennot ja mukavat ulkoiluvaatteet ja olet valmis lenkille!
Lue myös: