Talvipyöräily tekee pyöräilyn ilosta ympärivuotista
Harkitsetko pyöräilyn jatkamista talven yli, mutta sinua mietityttää, onko sinusta siihen ja mitä pitäisi ottaa huomioon? Luettuasi artikkelimme olet valmis talveen pyörän selässä ja tiedät olennaisimmat asiat, jotka tekevät pyöräilystä talvella mukavaa ja turvallista. Talven ei tarvitse olla tekosyy pistää jäihin työmatkapyöräilyä tai pyöräilyharrastusta vuoden kylmemmiksi kuukausiksi, sillä pyöräily on aivan yhtä hauskaa ja terveellistä puuhaa talvikaudellakin. Tarvitaan kenties hieman enemmän valmistautumista, oikeat varusteet ja oikeanlainen asenne, mutta talven vaihtelevat kelit eivät ole este pyöräilystä nauttimiselle. Lue alta, miksi valmistautuminen kannattaa ja miten teet sen, sopiiko sähköpyörä talvikäyttöön ja miksi kerrospukeutuminen on oikea valinta talvipyöräilyyn.
Valmista itsesi ja pyörä talvipyöräilyyn
Talvella on monet kasvot, ja sääolosuhteet voivat vaihdella märästä sadekelistä aina koviin pakkaspäiviin. Valmistautua kannattaa varautumalla hankalampiin kuviteltavissa oleviin olosuhteisiin, jolloin moni päivä saattaakin tuntua odotettua helpommalta. Tärkeintä on tietenkin, että alla on talvikelit kestävä polkupyörä. Jos sulan maan ja lämpimän ilman aikaan kruisailee ketterällä maantiepyörällä, joutuu harkitsemaan toisen pyörän hankintaa talveksi. Suurin osa pyöristä kuitenkin muuntautuu varusteita vaihtamalla tai lisäämällä ympärivuotiseksi kulkuvälineeksi.
Monipuolisen yleispyörän maineessa oleva maastopyörä sopii erinomaisesti pyöräilyyn talvella. Se on luonnostaan jykevämpi ja siinä on leveämmät, kuvioidummat renkaat. Valitsemalla etujousitetun eli jäykkäperäisen maastopyörän saa riittävää vakautta mutta myös mahtavaa joustoa epätasaiseen talvimaastoon, jossa toisinaan tietään joutuu raivaamaan loskan läpi, kadunreunojen yli tai routineen, kuoppaisen maantien poikki.
Kuitenkin muistakin polkupyöristä saa talvikelpoisen vaihtamalla niihin leveämmät ja kuvioidummat renkaat tai varsinaiset nastarenkaat, jotka pitävät paremmin jäiselläkin alustalla. Lokasuojat ovat ehdottomat talvikäytössä olevassa pyörässä, koska eri elementit, kuten rapa, loska, kivet ja tiesuola kuluttavat pyörää normaalia enemmän, ja lokasuojilla suojaat itseäsi ja pyöräsi runkoa lialta ja kulumiselta.
Otathan myös huomioon, että talvipyörästäsi löytyvät lakisääteiset ajovalot. Edessä on oltava valkoista tai keltaista valoa loistava etuvalo ja takana punaista valoa loistava takavalo. Lisäksi valitsemalla pyöräilyvaatteet, joissa on heijastavia yksityiskohtia, takaat näkyvyytesi liikenteessä ja oman turvallisuutesi pimeään aikaan. Käytä aina heijastavia yksityiskohtia sisältävien tuotteiden lisäksi asianmukaista heijastinta tai heijastinliiviä pimeässä ulkoillessasi.
Pidä pyörä puhtaana ja huollettuna
Tärkeänä osana talvipyöräilyä on myös pyörän huolto. Kaikenlainen lika, pakkasen kylmyys ja teiden suolaus kuormittavat pyörääsi, joten pyörän pitäminen huollettuna ja puhtaana pidentää pyörän ja sen osien käyttöikää huomattavasti. Se myös pysyy helpommin ajokuntoisena, etkä kasvata esimerkiksi sitä riskiä, että paukkupakkasilla joudut näpräämään sormet kohmeessa rattaalta pudonneita ketjuja päästäksesi jatkamaan matkaa. Huuhtele siis pyörästäsi tiesuolat ja liat säännöllisesti muutaman päivän välein ja puhdista sekä voitele ketjut säännöllisin väliajoin.
Onko sähköpyörästä talvikäyttöön?
Sähköpyörät ovat niittäneet yhä kasvavaa suosiota vuosi vuodelta, eikä se olekaan mikään ihme ottaen huomioon, miten kätevä menopeli on kyseessä. Sähköavusteisuudesta voisi olla mukava apu talven raskaissa keleissä, miettii moni. Ja sähköpyörä tosiaan onkin mainio vaihtoehto talvipyöräksi, sillä se soveltuu hyvin ympärivuotiseen ajoon, joten pärjäät sillä koko vuoden. Se on ollut suosittu vaihtoehto erityisesti työsuhdepyöränä, kun viitenä päivänä viikossa kuljettaviin työmatkoihin kaipaa pientä helpotusta, varsinkin jos työmatka on pidempi. Sähköpyörän talvikäytössä ainoa merkille pantava asia on akun kesto. Kylmyys verottaa akkua nopeammin, joten varaudu lataamaan sitä useammin talvikuukausina.
Kerrospukeutumisella pärjää talvipyöräilyssä
Talvivaatetuksen punaisena lankana voi pitää kerrospukeutumista. Panosta hengittäviin, kosteutta siirtäviin ja lämpöä eristäviin vaatteisiin. Reagoiminen muuttuviin sääolosuhteisiin käy helposti, ja voit vaatetta lisäämällä tai vähentämällä löytää optimaalisen vaatemäärän. Ihoa vasten kannattaa pukea joko keinokuituinen tai merinovillainen aluskerrasto, joka hengittää hyvin ja siirtää kosteuden pois iholta. Sen päälle voi lisätä teknisen pyöräilypaidan, joka on muutenkin monikäyttöinen hankinta, sillä sitä voi tietysti pitää sellaisenaankin lämpimämpänä vuodenaikana. Välikerrokseksi käy myös kylmemmillä keleillä softshell-materiaalia oleva pyöräilytakki, jonka päälle voi vielä laittaa kuorikerroksen eli veden- ja tuulenpitävän pyöräilytakin, jotta olo pysyy kuivana. Tärkeää on myös suojata pää, joten pue päähäsi kypärän alle menevä kypärämyssy, joka lämmittää ja hengittää. Panosta vielä vedenpitäviin pyöräilyhanskoihin ja lämpimiin sukkiin ja olet valmis kohtaamaan talven pyörän selässä!
Lue myös: