Uiminen pitää kehon ja mielen virkeänä

Uiminen on tehokasta liikuntaa, sillä veden vastus lisää jokaisen liikkeen kuormitusta. Vedessä voit suorittaa monipuolisia liikkeitä, jotka eivät onnistu kuivalla maalla. Uiminen parantaa kestävyyskuntoa ja kehittää kehon lihaksistoa, erityisesti käsien, jalkojen ja keskivartalon lihaksia. Se auttaa myös painonhallinnassa, tehostaa aineenvaihduntaa ja on nivelystävällinen laji. Uinnin on todettu parantavan mielialaa ja lievittävän stressiä, erityisesti kylmäaltistuksen kautta. Tekniikan ja varusteiden merkitys on tärkeä, jotta voit nauttia uimisesta ilman tarpeetonta rasitusta.

Uiminen parantaa kestävyyttä ja lihaskuntoa

Oletko koskaan ajatellut, että uidessa lihastyö tehdään lepoasennossa, mutta silti saadaan huimia hyötyjä? Veden vastus lisää jokaisen liikkeen kuormitusta, joten uiminen on todella tehokasta liikuntaa. Vedessä on mahdollista suorittaa liikkeitä, joita ei välttämättä kuivalla maalla pysty tekemään, joten treenistä saa helposti jopa monipuolisempaa vedessä kuin maan pinnalla.

Voit helposti kohottaa kuntoasi uimalla, kunhan vietät vedessä vähintään puolisen tuntia kerrallaan ja uit tai liikut siten, että hengästyt ja liikkuminen tuntuu melko raskaalta. Sydän tekee todella tehokkaasti töitä uidessa, joten vaikka maksimisyke jää vedessä matalammaksi kuin maalla, uiminen kohottaa silti kestävyyskuntoa.

Uinnin hyötyihin kuuluu sekin, että se mahdollistaa hyvin monipuolisen treenaamisen erityisesti silloin, jos uimarilla on erilaiset uintityylit hallussa. Uiminen kehittää kattavasti kehon lihaksistoa, varsinkin käsien ja jalkojen lihaksia. Myös keskivartalon lihakset saavat hyvää treeniä. Ota lisäksi huomioon, että vedessä onnistuu mainiosti lihaskunnon vahvistamisen ohessa myös lihashuolto. Jos siis olet käynyt tekemässä jotain muuta lihaksia rasittavaa liikuntaa, voit lähteä uimaan palauttamaan lihaksiasi ja rentoutumaan veden syleilyssä.

Uinti piristää mieltä

Kaikenlaisella urheilulla ja ulkoilulla on mieltä piristävä vaikutus, niin myös uimisella. Säännöllisen uinnin on todettu tutkimusten mukaan auttavan jopa masennuksesta ja ahdistuksesta kärsiviä ja vaikuttavan myönteisesti itsetuntoon ja kivun tuntemuksiin. Sydämen työskennellessä aivomme saavat lisää happea ja väsymys väistyy helpommin. Saat siis uinnista lisäpuhtia arkeen ja helpotusta väsymykseen tai arjen murheisiin.

Erityisesti kylmäaltistuksen – avantouinnin, pulahduksen uimahallin kylmäaltaaseen tai kylmän suihkun – on todettu lievittävän tehokkaasti stressiä, sillä se lisää dopamiinin ja endorfiinin määrää veressä. Voitkin yhdistää uintikertoihisi käynnin kylmäaltaassa tai kylmän suihkun saunan jälkeen tai kokeilla talvella avantouintia luonnonvesissä, mikäli sinua kiehtoo testata kylmän veden vaikutusta itseesi. Muista kuitenkin aloittaa lyhyesti ja mielellään yhdessä toisen henkilön kanssa, jos et ole varma, miten tulet reagoimaan jääkylmään veteen.

Uiminen avuksi painonhallintaan

Uinti on mahtava tapa edistää painonpudotusta ja ylläpitää tervettä painoa. Uiminen tehostaa aineenvaihduntaa ja energiankulutusta tehokkaasti, joten sillä on kiinteyttävä vaikutus. Kevyemmällä uinnilla voi polttaa noin 500 kaloria tunnissa, kun taas raskaampi uinti voi polttaa kaloreita jopa 700. Harvassa lajissa voi lisäksi treenata näin raskaasti rasittamatta niveliä. Uinti käy siis erinomaisesti lajiksi, vaikka ylipainoa olisi enemmänkin. Uiminen treenaa myös koko kehoa tehokkaasti, ei pelkästään yksittäisiä lihasryhmiä. Siinä keho saa sekä vastusharjoittelua että aerobista treeniä. Vedessä oleminen tuntuu lähes painottomalta, joten nivelet eivät rasitu etkä altistu loukkaantumisille yhtä herkästi kuin monessa muussa lajissa.

Tekniikka haltuun ja varusteet kuntoon

Uinnissa suotavaa olisi löytää sopiva rentous ja rytmi. Tämä tarkoittaa sitä, että käsivedot ovat tehokkaita ja kuljettavat eteenpäin, ja hengitys on uinnin rytmissä kulkevaa. Kaikki eivät välttämättä hallitse erilaisia uintitekniikoita, eikä se olekaan välttämätöntä, kunhan huomioi, ettei tarpeettomasti rasita lihaksia väärällä tekniikalla. Esimerkiksi rintauinnissa eli sammakkoa uidessa pään pystyssä kannatteleminen voi pidemmän päälle aiheuttaa niskavaivoja. Uinnista onneksi hyötyy huonommallakin tekniikalla, ja tärkeintä on löytää itselle sopiva ja mieluinen uintityyli.

Vaihtelua uintiin saa vaihtelemalla uintimatkojen ja lepotaukojen pituutta ja intensiteettiä. On hyvä vaihdella rauhallisemman reippaamman liikunnan välillä. Joskus voit uida pitkän aikaa tai pidemmän matkan tauoitta, kun taas joskus voit kokeilla spurttailla altaanmitan verran ja uida palautellen takaisin.

Uiminen on siitä helppo ja edullinen harrastus, että tarvitset sitä varten vain uima-asun ja uimalasit. Lisäksi voit harkita uimalakin hankkimista, jonka avulla saat hiukset pysymään pois silmiltä ja altaasta. Jos haluat tuoda vaihtelua uintiin tai monipuolistaa vedessä liikkumista tehostamalla potkuja tai muita lihasliikkeitä, voit aina hankkia muutamia käteviä välineitä. Esimerkiksi uimaräpylät tuovat tehoa potkuihin ja kelluntavälineet, kuten uimalaudat, voivat olla erinomainen apuväline jalkojen voiman ja potkutekniikan harjoitteluun.

Päivitä siis uimatarvikkeesi uusiin ja lähde nauttimaan uimisesta!

Lue myös: