Vesijuoksu on lempeä mutta tehokas liikuntalaji

Vesijuoksu tarjoaa tehokkaan tavan kohottaa kuntoa ja edistää painonhallintaa. Veden vastus kuormittaa lihaksia ja parantaa verenkiertoa, samalla kun vesijuoksu on lempeää nivelille ja sopii erinomaisesti myös kuntoutukseen. Kolme kertaa viikossa puolen tunnin vesijuoksu auttaa kehittämään lihasvoimaa ja kestävyyttä sekä edistää painonpudotusta. Oikea tekniikka ja lisävälineet, kuten vesijuoksuvyö, tekevät harjoittelusta vieläkin tehokkaampaa ja monipuolisempaa. Vesijuoksu on erityisen hyödyllistä myös palauttavana harjoituksena.

Vesijuoksun terveyshyötyjä

Vesi tarjoaa mahtavan ympäristön liikunnan harjoittamiselle. Veden tuoma painottomuuden tunne tekee liikunnasta helppoa, mutta veden vastus ja paine luovat kunnon kuormitusta lihaksille. Yleiskunto kohoaa tehokkaasti vesijuostessa, kun kehon suuret lihakset tekevät voimakkaasti työtä. Verenkierto tehostuu, sydämen syke nousee ja näin hengitys- ja verenkiertoelimistön suorituskyky paranee. Säännöllinen, kolmisen kertaa viikossa tehtävä vesijuoksu, jossa juostaan vähintään puoli tuntia tai tunti, kohottaa kuntoa nopeasti ja auttaa painonhallinnassa.

Vesijuoksu laittaa koko kehon liikkeelle ja lisää lihasvoimaa kuormittaessaan erityisesti jalkojen ja käsien lihaksia sekä keskivartalon tukilihaksistoa. Lihaksille se sopii myös palauttavaksi harjoitukseksi, koska laji ei kerrytä liikaa maitohappoja ja vesi hieroo lihaksia. Voit siis esimerkiksi kuntosalitreenin tai juoksulenkin jälkeen lähteä veteen polskimaan, ja kehosi kiittää.

Monet liikkeet tuntuvat helpommilta tehdä vedessä, eivätkä ne rasita samalla tavalla kuin kuivalla maalla. Tästä syystä vesijuoksua, uintia tai vesijumppaa usein suositellaan kuntouttavaksi liikunnaksi niille, jotka kärsivät selän tai alaraajojen vammoista sekä muista tuki- ja liikuntaelinten vaivoista. Vesijumpan hyödyt ovat tuttuja myös raskaana oleville, sillä voimistelu vedessä voi vähentää raskaudenaikaista turvotusta ja selkäkipuja.

Harrastaako uintia vai vesijuoksua?

Joku saattaa miettiä, kumpi on tehokkaampaa: uinti vai vesijuoksu. Tietenkin molemmista voi ammentaa liikunnan hyötyjä, joten kumpaakin voi suositella. Vesijuoksussa kuitenkin veden vastus on siinä tehtävien liikkeiden takia voimakkaampi kuin uidessa, ja syke nousee helpommin eli kuntokin voi kasvaa nopeammin. Vesijuoksusta tekee raskaamman lajin siinä käytettävä pystyasento, mikä aiheuttaa kovemman veden vastuksen. Uidessa taas pyrkimys on, että veden vastus olisi mahdollisimman pieni. Ei ole yksiselitteistä vastausta siihen, kumpi lajeista on tehokkaampi, sillä se toki myös riippuu harjoituksen kestosta, matkasta, käytetyistä välineistä ja tekniikasta. Oikealla tavalla tehtynä vesijuoksu treenaa kehoa kuitenkin kokonaisvaltaisemmin ja on raskaampaa kuin uinti.

Laihduttaako vesijuoksu? Kyllä vain, se on erinomainen laji painonpudotukseen ja -hallintaan. Kun harrastat sitä ainakin kolme kertaa viikossa puolesta tunnista tuntiin, saat siitä tehokasta apua laihdutukseen, eikä sinun tarvitse harrastaa vesijuoksua joka päivä. Tunnin intensiivinen harjoitus voi kuluttaa jopa noin 800 kaloria, mikä vastaa tunnin juoksulenkin energiankulutusta.

Vesijuoksu siis polttaa tehokkaasti rasvaa ja kiinteyttää lihaksia, koska vedessä kuluu paljon enemmän energiaa kuin kuivalla maalla. Se tekee ihmeitä myös keskivartalolle, koska vatsalihaksia tarvitaan hyvän asennon ylläpitämiseen. Tehokas juoksuliike kiinteyttää vatsan ohella pakaroita.

Oikea tekniikka tehostaa suoritusta

Lähteäksesi liikkeelle et tarvitse muuta kuin uima-asun ja vesijuoksuvyön, joita meiltä löytyy muun muassa tuotemerkeiltä Energetics ja Deep Sea. Myös ilman vyötä voi vesijuosta, mutta silloin on hyvä olla jo valmiiksi hyvällä tasolla olevat yleiskunto, uimataito ja lihaskunto. Vesijuoksuvyö sidotaan tiukasti vartalon ympärille, mahdollisimman alas lantion kohdalle. Pystyasennossa nojataan kevyesti eteen, pää pidetään suorassa ja katse eteenpäin suunnattuna. Juokse eteenpäin pitkin askelin ja ojenna jalat taakse joka potkulla. Kyynärpäät kannattaa pitää 90 asteen kulmassa. Käsiä liikutetaan rytmikkäästi vartalon vierellä.

Vesijuoksuvinkeillä lisäpuhtia harjoitukseen

Kun olet oppinut sujuvan vesijuoksutekniikan, voit treenata halutessasi vielä monipuolisemmin. Yksinkertaisimmillaan voit vaihdella vesijuoksun ja vesikävelyn välillä eli tehdä intervalliharjoitusta, jossa teet nopeaa ja tehokasta vesijuoksua tietyn aikaa, jonka jälkeen vaihdat rauhallisempaan vesikävelyyn ja sitten taas juoksuun.

Voit kokeilla erilaisia tekniikoita tuomaan harjoitukseen vaihtelua. Voit juosta polvennostojuoksua, jossa nostelet voimakkaasti polvia, tai voit heittää kantapäitä pakaroihin tai juosta sivuittain kiertäen vartaloasi. Kädet saat aktivoitua vettä kauhomalla tai työntämällä. Voit myös tehdä nyrkkeilylyöntejä ja ala- ja yläkoukkuja. Sormia voit virkistää hauskalla sormiharjoituksella: soittamalla pianoa veden alla.

Jos haluat jalkatreenistä tehokkaamman, voit halutessasi hyödyntää treenivarusteita, kuten nilkkapainoja. Ne lisäävät kuormitusta jalkojen liikkeeseen ja saat tehtyä todella tehokkaan jalkalihastreenin. Muista myös antaa lihasten palautua kunnolla treenin jälkeen nauttimalla veden lihasjännityksiä poistavasta ja rentouttavasta vaikutuksesta uimalla rennosti ja vaikkapa venyttelemällä vedessä. Vedestä noustuasi olosi on mahtavan kevyt!

Lue myös: